Volledig scherm
Foto: ANP

Vaker omrijden om over spoor te komen in Ede

EDE - Edenaren zullen steeds vaker moeten omrijden om het spoor over te komen. Volgens de provincie Gelderland is het om veiligheidsredenen onvermijdelijk dat op termijn steeds meer overwegen op de Valleilijn tussen Ede en Amersfoort gaan verdwijnen.

Vanavond wordt deze boodschap nog eens aan de raad verteld door ProRail, Connexxion en de provincie Gelderland. In de Edese raad is er veel verzet tegen het sluiten van overwegen. Dat bleek eind vorig jaar ook toen het college de raad verzocht de gevaarlijke overweg bij de Wildzoom in Ede te sluiten. Schoorvoetend ging de raad uiteindelijk akkoord.

36 overwegen
Op het Edese deel van de Valleilijn liggen 36 overwegen op 14 kilometer spoor. Vijf van deze overwegen worden alleen gebruikt door grondeigenaren in het gebied. Deze vijf wil Prorail in ieder geval sluiten in de komende jaren. Maar het liefst worden er nog meer gesloten, om te zorgen dat de treinen veilig kunnen blijven.

Nu zijn er al regelmatig incidenten op de overwegen. Nu er gesproken wordt om de treinen op de Valleilijn vaker en ook harder te laten rijden is dit helemaal noodzakelijk, menen de drie partijen.

Kwartiersdienst
Naast de particuliere overwegen zouden volgens een rapport van onderzoekbureau Arcadis zeker vier overwegen opgeheven kunnen worden. Het gaat om de voetgangersoverweg Zandkamp, midden in Lunteren en de overwegen Molenweg bij Lunteren, Meulunterse Engweg bij Lunteren en de Woutersweg bij Ede.

Verlengd
Als de door de provincie Gelderland gewenste kwartiersdienst er komt op de gehele spoorlijn, moet het spoor van de Valleilijn bij Meulunteren bovendien worden verlegd zodat de treinen de benodigde snelheid kunnen halen.