Van een razzia in Arnhem tot bommenwerpers boven Lichtenvoorde - al veel inzendingen ‘WOII in foto’s’
In drie weken tijd hebben Gelderlanders ruim zestig afbeeldingen ingestuurd voor het project ‘WOII in foto's’. En dat heeft al unieke beelden van onder meer evacuaties, onderduikers, en schuilkelders opgeleverd.
Delen per e-mail
Vanwege 75 jaar vrijheid is het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) in alle provincies op zoek naar bijzondere foto’s uit de oorlogstijd. Iedereen in Nederland kan oude beelden insturen, bij voorkeur ‘onontdekt’ materiaal. Sinds half november staan de inzendingen voor Gelderse foto's open via gelderlandherdenkt.nl.
Stiekem gemaakt
Tot nu toe leverde dat meer dan zestig foto’s op, waaronder een aantal unieke exemplaren. Zoals die van een razzia in Arnhem op de hoek van de Steenstraat en Bloemstraat. ‘Deze foto is stiekem gemaakt vanuit de etalage van mijn opa's Verkade-winkel’, schrijft Rob Zantinge. ‘Volgens mijn vader was er gedoe met bonnen’.
Of die waarop Dina Geurink in Lichtenvoorde te zien is, in de herfst van 1944. Ze is met haar kinderen de aardappelen aan het oogsten, als er een zwerm geallieerde bommenwerpers overvliegt richting Duitsland. Dina en haar man Willem, zo schreef deze krant jaren geleden, boden in de Tweede Wereldoorlog plaats aan vele onderduikers. In 2012 werd het echtpaar geëerd met een plaquette op de ‘Onderduikersbrug’.
Tekst gaat verder onder de foto
Marine bij de Rijnbrug
Speciaal is ook de afgelopen week ingezonden afbeelding van de Duitse marine die op 29 mei 1944 op wacht ligt voor de Rijnbrug in Arnhem, die op dat moment in aanbouw is. ‘Een geheime foto van de Kriegsmarine’, schrijft inzender Geert Visser. ‘Gemaakt door mijn buurjongen Frits Wigbout’.
Tekst gaat verder onder de foto
Tot eind van het jaar
Bijzondere foto's met bijzondere verhalen, waarvan de organisatie er nog veel meer hoopt te krijgen. Inzenden kan tot het eind van het jaar. Mensen die nog oude WOII-foto’s vinden of ergens hebben liggen, kunnen die insturen via gelderlandherdenkt.nl. Ook biedt een aantal bibliotheken in de provincie de mogelijkheid om foto’s in te scannen.
Medio januari bepaalt een Gelderse jury de vijftig foto’s die namens deze provincie richting het Niod gaan. Dat instituut organiseert vervolgens een landelijke verkiezing, waarna een selectie van alle ingezonden foto’s in de Tweede Kamer tentoongesteld zal worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alonso ontbreekt bij presentatie Alpine F1
Fernando Alonso is dinsdag niet aanwezig als het team van Alpine de nieuwe auto voor het Formule 1-seizoen presenteert. De 39-jarige Spanjaard was twee weken geleden betrokken bij een fietsongeval en liep daarbij een gebroken kaak op. -
PREMIUM
Dit familiebedrijf verzorgt ‘eenzame uitvaarten’: ‘Iedereen verdient een waardig afscheid’
-
PREMIUM
Oproep om WO2 in foto's: ‘Maken van oorlogskiekjes was typisch Nederlands fenomeen’
Nergens in Europa hebben burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel foto's gemaakt als in Nederland. Hoewel veel is gearchiveerd, ligt er in schoenendozen en familiealbums nog van alles te verstoffen. Het NIOD gaat in Gelderland, Overijssel en Flevoland samen met het publiek op zoek naar die foto's. -
Tientallen doden bij gevangenisuitbraak Haïti, ontsnapte bendeleider gedood door politie
Bij een gewelddadige gevangenisuitbraak donderdag in Haïti zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen en ruim vierhonderd gedetineerden ontsnapt. Vrijdag (lokale tijd) hebben lokale autoriteiten pas bekendgemaakt hoeveel gevangenen precies zijn ontsnapt en omgekomen bij de grote uitbraak in Port-au-Prince, de hoofdstad van het Caraïbische eiland. -
J.J. Abrams werkt aan nieuwe Superman-film
J.J. Abrams werkt aan een nieuwe speelfilm over Superman. De Star Wars-regisseur is als producer bij het project van filmstudio Warner Bros. betrokken, meldt The Hollywood Reporter. Schrijver Ta-Nehisi Coates is aangetrokken voor het script.
-
Frank in quarantaine
Van m’n stuk gebracht door een simpele handdruk
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 346. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Nijmegen en Museum Het Valkhof: komt dat nog goed?
NIJMEGEN - De toekomst van Museum Het Valkhof hangt aan een zijden draad. De Nijmeegse politiek dubt over een reddingsplan dat 16 miljoen kost. Wat is dat toch met de stad en zijn museum? -
Ophef in Duitsland om tienermoord: 14-jarige steekt jongen (13) dood op bosweg