Volledig scherm
Een razzia in Arnhem, gefotografeerd vanuit een winkel. © A.J. Zantinge

Van een razzia in Arnhem tot bommenwerpers boven Lichtenvoorde - al veel inzendingen ‘WOII in foto’s’

In drie weken tijd hebben Gelderlanders ruim zestig afbeeldingen ingestuurd voor het project ‘WOII in foto's’. En dat heeft al unieke beelden van onder meer evacuaties, onderduikers, en schuilkelders opgeleverd.

Vanwege 75 jaar vrijheid is het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) in alle provincies op zoek naar bijzondere foto’s uit de oorlogstijd. Iedereen in Nederland kan oude beelden insturen, bij voorkeur ‘onontdekt’ materiaal. Sinds half november staan de inzendingen voor Gelderse foto's open via gelderlandherdenkt.nl.

Stiekem gemaakt

Tot nu toe leverde dat meer dan zestig foto’s op, waaronder een aantal unieke exemplaren. Zoals die van een razzia in Arnhem op de hoek van de Steenstraat en Bloemstraat. ‘Deze foto is stiekem gemaakt vanuit de etalage van mijn opa's Verkade-winkel’, schrijft Rob Zantinge. ‘Volgens mijn vader was er gedoe met bonnen’.

Of die waarop Dina Geurink in Lichtenvoorde te zien is, in de herfst van 1944. Ze is met haar kinderen de aardappelen aan het oogsten, als er een zwerm geallieerde bommenwerpers overvliegt richting Duitsland. Dina en haar man Willem, zo schreef deze krant jaren geleden, boden in de Tweede Wereldoorlog plaats aan vele onderduikers. In 2012 werd het echtpaar geëerd met een plaquette op de ‘Onderduikersbrug’.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Dina Geurink in Lichtenvoorde met haar kinderen bezig met de aardappeloogst, herfst 1944. Het is de tijd dat constant zwermen geallieerde jachtbommenwerpers overvliegen richting Duitsland. © Nationaal Onderduikmuseum Aalten

Marine bij de Rijnbrug

Speciaal is ook de afgelopen week ingezonden afbeelding van de Duitse marine die op 29 mei 1944 op wacht ligt voor de Rijnbrug in Arnhem, die op dat moment in aanbouw is. ‘Een geheime foto van de Kriegsmarine’, schrijft inzender Geert Visser. ‘Gemaakt door mijn buurjongen Frits Wigbout’.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De Duitse marine in Arnhem, 29 mei 1944. © Frits Wigbout

Tot eind van het jaar

Bijzondere foto's met bijzondere verhalen, waarvan de organisatie er nog veel meer hoopt te krijgen. Inzenden kan tot het eind van het jaar. Mensen die nog oude WOII-foto’s vinden of ergens hebben liggen, kunnen die insturen via gelderlandherdenkt.nl. Ook biedt een aantal bibliotheken in de provincie de mogelijkheid om foto’s in te scannen.

Medio januari bepaalt een Gelderse jury de vijftig foto’s die namens deze provincie richting het Niod gaan. Dat instituut organiseert vervolgens een landelijke verkiezing, waarna een selectie van alle ingezonden foto’s in de Tweede Kamer tentoongesteld zal worden.

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
EINDE
2-0
RKC WaalwijkRKC
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
2-1
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo FC EmmenEMM
EINDE
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo VVV-VenloVVV
EINDE
1-1
PSVPSV
away logo