Volledig scherm
Gelderse landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) in gesprek met boeren tijdens een demonstratie bij het provinciehuis van Gelderland. © ANP

Van zwakke knieën tot pyrrusoverwinning: veel kritiek op plotselinge draai gedeputeerde Drenth

Voor hun gevoel boekten de Gelderse boeren maandag een belangrijke zege bij het provinciehuis. Maar linksom of rechtsom moeten ze inleveren, zeggen politici. Bovendien klinkt er veel kritiek op de plotselinge draai van gedeputeerde Peter Drenth.

,,De boeren kunnen nu misschien tevreden naar huis”, stelt het Gelderse D66-Statenlid Antoon Kanis, ,,maar straks zullen ze nog bozer zijn.” Kanis noemt het intrekken van de beleidsregels door Drenth een ‘pyrrusoverwinning voor de boeren’. 

,,Wij zijn dan ook verbaasd over de actie van de gedeputeerde. Want het verandert helemaal niks aan de stikstofsituatie. Als het niet uit de lengte komt, dan moet het uit de breedte komen.

Bovendien wordt nu de indruk gewekt dat een grote groep kwade mensen het beleid kunnen veranderen. Maar beleid mag niet bepaald worden door boze boeren met trekkers.”

ZIE OOK: Boeren joelen Gelders gedeputeerde Drenth uit: ‘Leugenaar!’

VVD-fractievoorzitter Frederik Peters is het eens met dat laatste. ,,Bij dit soort problemen moet je niet als gevolg van protest een heel beleid om gaan gooien. Want dit raakt niet alleen boeren, maar ook bouwbedrijven, natuurorganisaties, en inwoners. En hun belangen lopen allemaal uit elkaar.”

Inhoudelijk, zegt Peters, is hij blij dat de ‘koppen op het Haagse beleid’ er af gaan. ,,Maar mijn grote zorg is het bestuurlijke proces in dit dossier. Dat is echt een chaos. Dit is echt een optelsom van slechte communicatie en ad hoc beslissingen.”

Als je de regels van het spel verandert...

GroenLinks is niet blij met de ommezwaai van Drenth. ,,Dat die stikstofuitstoot omlaag moet, staat gewoon vast”, zegt fractievoorzitter Janet Duursma.

,,Dat zal dit ook niet veranderen. Nu gaat het vooral over landbouw, maar de snelheid op snelwegen moet omlaag, de industrie komt nog aan de beurt, hetzelfde geldt voor vliegen. Maar de boeren moeten wel iéts.” Daar moet dan wel wat tegenover staan, vindt Duursma: ,,Als je de regels van het spel verandert, dan moet je ze daar wel voor compenseren.”

De Nijmeegse stikstofstrijder Johan Vollenbroek heeft geen goed woord over voor de draai van de gedeputeerde. ,,Dit is toch duidelijk een symptoom van zwakke knieën? Overigens vind ik al veel langer dat er sprake is van betonrot in het openbaar bestuur. Dit wordt nu heel helder nog eens bevestigd.”