Volledig scherm
Koning Willem-Alexander leest, met aan zijn zijde koningin Maxima, de troonrede voor op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal. © ANP

Veel aandacht voor Market Garden in Troonrede

Koning Willem-Alexander heeft in zijn Troonrede nadrukkelijk stilgestaan bij operatie Market Garden, die vandaag 75 jaar geleden begon. Zowel aan het begin als aan het eind sprak de vorst over de vrijheid van ons land die toen bevochten werd, en die begon in Arnhem en Nijmegen.

,,Vandaag precies 75 jaar geleden begon operatie Market Garden”, begon de koning zijn jaarlijkse toespraak. ,,Na jaren van knechting en tirannie kwam de hoop op een betere toekomst die dag letterlijk van boven, in de vorm van duizenden geallieerde parachutisten.

Ooggetuigen die op 17 september 1944 de lucht boven Eindhoven, Arnhem en Nijmegen donker zagen kleuren, zouden dat beeld nooit vergeten.”

Om te vervolgen: ,,75 jaar later lijken vrijheid, democratie en een sterke rechtsstaat vanzelfsprekende waarden. Maar wie de wereld beschouwt, realiseert zich hoe bijzonder het is te leven in een land waarin mensen zich veilig kunnen voelen.”

Welvaart en welzijn

De koning sprak vervolgens over uiteenlopende onderwerpen als de economie, het klimaat, de zorg, migranten, en internationale samenwerkingen: ,,Uiteraard realiseren we ons bij de start van de viering van 75 jaar bevrijding nog eens extra hoezeer welvaart en welzijn in Nederland afhangen van de internationale context.

Onze bevrijders kwamen van over de grens. En de belofte van een betere toekomst die toen zo intens werd gevoeld, kreeg na de oorlog internationaal vorm en inhoud door nieuwe organisaties als de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie.”

In verzet komen als het nodig is

Willem-Alexander, mét baard, sloot af met een quote van een oud-Engelandvaarder. ,,Een 96-jarige oud-Engelandvaarder, die als lid van de Prinses Irene Brigade deelnam aan de bevrijding van ons land, zei laatst het volgende: ‘Ik voel me verantwoordelijk om door te geven aan jongere generaties dat je in verzet moet komen als het nodig is.’

Het zijn de woorden van Rudi Hemmes. Als jonge man maakte deze held met gevaar voor eigen leven een keuze voor de toekomst van ons land. En nu, 75 jaar later, is het nog altijd de toekomst die hem drijft. Dat is niet alleen inspirerend – het is een opdracht aan ons allen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
3-0
RKC WaalwijkRKC
away logo
home logo VitesseVIT
EINDE
4-2
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
1-2
FC GroningenGRO
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
3-4
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
EINDE
1-1
FC UtrechtUTR
away logo