Volledig scherm
Henk Heijting

'Veel jeugd zonder ID in het verkeer'

VEENENDAAL - De politie van Veenendaal is geschrokken van het grote aantal scholieren dat geen identiteitsbewijs bij zich heeft. Dat is niet alleen strafbaar, maar volgens wijkagent Henk Heijting ook lastig en vervelend, bijvoorbeeld als een kind bij een ernstig verkeersongeval betrokken raakt.

De Veenendaalse politie hield vorige week een fietsverlichtingscontrole en merkte dat verschillende leerlingen geen ID-kaart bij zich hebben, terwijl dat voor iedereen vanaf 14 jaar verplicht is.

Privacy-voorvechters, zoals de stichting Privacy First, menen dat de 'toonplicht' ook betekent dat je een ID desnoods thuis mag ophalen als de politie dat nodig vindt, maar die discussie wil wijkagent Heijting niet aangaan. „De wet verplicht dat je je ID-bewijs bij je moet hebben. En we gaan heus niet meteen op onze strepen staan als iemand bij een kleine overtreding zijn identiteitsbewijs niet bij zich heeft.''

Maar dat kan ook heel lastig uitpakken. Volgens Heijting wil de politie bij een ongeluk graag snel weten wie dat zwaargewonde verkeersslachtoffer is waar ze mee te maken kan krijgen. „Dat wordt moeilijk als je geen ID-bewijs bij je hebt. We kunnen in het geval van een scholier nog wel via meefietsers of schoolschriften achterhalen om wie het gaat. Maar wat als de school dicht is en er fietst niemand mee? Dan gaat kostbare tijd verloren. In het ergste geval kun je ouders niet bereiken als iemand ernstig hersenletsel heeft en snel komt te overlijden. Dat is verschrikkelijk voor ouders, maar ook voor de agenten die dat meemaken en zelf kinderen hebben.''

Bewusteloos
Het zou niet de eerste keer zijn dat de politie lang in het duister tast over de identiteit van zwaargewonden of doden op de openbare weg. Precies een jaar geleden werd in Utrecht een foto van een bewusteloze hardloper door de politie online gezet omdat de identiteit van de man niet achterhaald kon worden. In 2008 was de politie ook lange tijd op zoek naar de identiteit van twee fietsers die in Odijk zwaargewond waren geraakt en in coma lagen. Uiteindelijk herkende een buurman de afstandsbediening van de garage van het stel.

„Als ik in het bos onwel word, hoop ik ook dat ze weten wie ik ben'', zegt Heijting.