Volledig scherm
© Thinkstock

Veel lunchrooms in Nijmegen, of toch niet?

NIJMEGEN - Ze schieten in de stad als paddenstoelen uit de grond.Toch heeft Nijmegen relatief weinig lunchrooms, bijvoorbeeld vergeleken met steden als Den Bosch en Arnhem.

Onderzoeksbureau Local Focus heeft becijferd dat er in Nijmegen nu 35 lunchrooms zijn, 2,1 op elke 10.000 inwoners. In Arnhem ligt dat aantal op 2,9, in Den Bosch op 2,8.

Toename
Het gemiddelde voor Nederland ligt iets lager dan het getal in Nijmegen. Lunchrooms concentreren zich vooral in grotere plaatsen. In de afgelopen vijf jaar is het aantal lunchrooms met een kwart toegenomen: in Nederland zijn er ongeveer 3.000.

Hoofdstad
De lunchroomhoofdstad van Nederland is Roermond, met 5,3 van die eetgelegenheden per 10.000 inwoners. Dat is meer dan in de echte hoofdstad waar er per 10.000 mensen één lunchroom minder is.

Groei
Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners verwacht dat de groei van het aantal lunchrooms de komende vijf jaar doorzet: een stijging van 10 procent. Het bureau verwacht ook dat de branchevervaging door zal zetten: naast de bakkerijen die de stap maken naar een lunchroom, gaan ook koffiebarretjes en retailzaken vaker lunches verzorgen.