Volledig scherm
Dumpplek van drugsafval in beeld © Politie Oost-Nederland

Veel minder drugsafval gedumpt in Gelderland: criminelen lozen het op andere manieren

NIJMEGEN - Het aantal dumpingen van drugsafval in de openbare ruimte nam het eerste half jaar 2019 sterk af. Dat blijkt uit cijfers van de politie over drugslabs, opslaglocaties en dumpplekken van chemisch afval dat ontstaat bij de productie van synthetische drugs.

In Gelderland daalde het aantal dumplocaties van 40 in heel 2018 naar 9 in de eerste helft van 2019. De politie vermoedt dat het drugsafval op andere manieren wordt geloosd.

Max Daniel is portefeuillehouder Drugs bij de politie. Hij zegt dat er meer afval wordt opgeslagen in de gebruikte productielocaties. Het restafval wordt achtergelaten in containers, vaten en mestputten als die locaties worden verlaten. Daniel zegt ook dat er vaker drugsafval in riolen, putten en oppervlaktewater wordt gegoten.

In juni bracht de politie cijfers naar buiten over het aantal dumpingen van drugsafval in 2018 in Oost-Nederland. Toen was er sprake van een daling van 60 procent ten opzichte van 2017.

De tekst gaat verder onder het interactieve staafdiagram.

Aantal drugslabs ongeveer gelijk

De politie rolde in de eerste zes maanden van 2019 ongeveer evenveel productie- en opslaglocaties voor synthetische drugs op als in dezelfde periode in 2018.

Follow the money

De politie gaat de bestrijding van drugshandel en -productie de komende jaren meer prioriteit geven. De politie wil meer expertise aantrekken op het gebied van synthetische drugs en meer informatie inwinnen. Ook gaan onderzoeken zich meer richten op opdrachtgevers en geldstromen.

Volledig scherm
Agenten met mitrailleurs bewaken een opgerolde drugslab in Overasselt. © Tom Hessels
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.