Volledig scherm
De wijk Veenendaal-Oost. Foto: Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-Oost

Veenendaal loopt geld mis door provincie

VEENENDAAL - Of de Rondweg-Oost in Veenendaal nu wel of niet verbreed gaat worden, het gaat Veenendaal nu al geld kosten. De reden: de provincie Utrecht vertraagt een bestemmingsplan voor de wijken langs de provinciale rondweg.

Veenendaal kan daardoor geen bouwleges vragen.

Bestemmingsplan
Langs de Rondweg-Oost liggen drie woonwijken in aanbouw. De wijk Buurtstede is zo goed als klaar, de bouw van de wijk Veenderij staat nu gepland. De gemeente moet daar voor 14 december het bestemmingsplan vernieuwen, maar daar heeft de provincie voorlopig een stokje voor gestoken.

Plannen
'Utrecht' heeft plannen om de Rondweg-Oost te verbreden en wil uitsluiten dat Veenendaal dat onmogelijk maakt in het aangepaste bestemmingsplan. Dat levert een flinke vertraging op en een kostenpost voor de gemeente.

Leges
Veenendaal mag namelijk na 14 december geen leges meer heffen totdat het bestemmingsplan geactualiseerd is. Dat is in Veenendaal vier procent van de bouwleges. „Het gaat in dit geval om elke woning waarvoor ná 14 december een bouwvergunning wordt aangevraagd in het gehele plangebied Veenendaal-Oost", meldt een woordvoerder van de gemeente. „Om hoeveel geld het exact gaat is moeilijk aan te geven. Dit is onder meer afhankelijk van de lengte van de periode waarin er nog geen nieuw bestemmingsplan is vastgesteld."

De verwachting is dat op zijn vroegst in april 2017 de gemeenteraad het vernieuwde bestemmingsplan aan kan nemen.