Volledig scherm
Het gemeentehuis van Veenendaal. © Herman Stöver

Veenendaal op zoek naar nieuw college

VEENENDAAL - Wie moet Veenendaal gaan besturen na de val van het college? Vier van de vijf partijen van het 'oude' college willen graag verder met een nieuwe partner. De vijfde, ProVeenendaal, ziet zichzelf niet snel terugkeren met dezelfde partijen. „Wij gaan wel open de gesprekken in”, aldus fractievoorzitter Martijn Beek.

Vorige week dienden alle vijf de wethouders hun ontslag in. Vier van hen hadden geen vertrouwen meer in de vijfde: Frits Beckerman van ProVeenendaal.

Breuk
Het kwartet van SGP, D66, VVD en CDA wilde met zijn vieren verder, zonder te vertellen waarom precies. Reden voor de gemeenteraad om in meerderheid die breuk niet te accepteren. Met als gevolg het opstappen van alle wethouders.

Informateur
Volgende week komt informateur Bort Koelewijn naar Veenendaal om met de fracties te praten over hun wensen en ideeën. SGP, D66, VVD en CDA willen graag samen verder met een of meerdere nieuwe collegepartners.

Ideeën
Martijn Beek van ProVeenendaal sluit niemand uit. „Het zou kunnen dat we met enkele collegepartijen en enkele oppositiepartijen in een college belanden. We willen uitgaan van het raadsprogramma, maar hebben daar wel wat aanvullende ideeën bij."

ChristenUnie
De andere vier collegepartijen hebben samen 14 zetels, drie te weinig voor een meerderheid. Oppositiepartij ChristenUnie, met acht zetels de grootste partij in de raad, heeft het initiatief in de collegeonderhandelingen. Fractievoorzitter Engbert Stroobosscher wil nog geen voorkeur uitspreken. „De informateur moet de mogelijkheden onderzoeken. Veenendaal heeft vooral behoefte aan een bestuur dat constructief samenwerkt en stabiel is.”