Veertig handtekeningen uit de regio tegen homo's en transgenders

NIJMEGEN - Veertig predikanten, docenten en andere religieuze leiders uit deze regio hebben de omstreden Nashville-verklaring ondertekend. Daarmee zeggen ze homoseksualiteit af te keuren en ook alles wat daarbij hoort, zoals relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht en het homohuwelijk. Ook staat expliciet in de verklaring dat het ‘zondig’ is om transgender-zijn goed te keuren.

Onder de ondertekenaars uit deze regio zijn vijftien dominees die nu een kerkelijke gemeente leiden of regelmatig op de kansel staan. Nog eens vijftien waren in het verleden voorganger in deze regio, maar preken nu elders. Het gros is aangesloten bij de Hersteld Hervormde Kerk, die gemeentes heeft in onder andere Veenendaal, Opheusden, Lunteren, Zetten/Andelst en Rhenen. Verder zijn er ondertekenaars uit meerdere verschillende gereformeerde kerken in Ede, Veenendaal, Rhenen, Renswoude en Opheusden. 

Opmerkelijk is dat ook predikanten van PKN-kerken uit Harskamp en Lunteren de verklaring ondertekenden. Het algemene standpunt van deze kerk is dat er geen waardeoordeel wordt geveld over iemands seksuele geaardheid en ook niet over huwelijken of andere ‘levensverbintenissen’. 

Een toelichting willen de ondertekenaars uit deze regio niet geven. Allemaal hebben ze het druk of verwijzen ze naar de woordvoerders van de Nashville-verklaring. ,,Het kostte me één seconde om te tekenen, dat toelichten duurt langer en die tijd heb ik niet”, stelt professor Pieter Siebesma, oud-docent van de Christelijke Hogeschool Ede en woonachtig in Harskamp. De assistent van ondernemer Laurens van der Tang haast zich te zeggen dat de verklaring iets is waar haar baas ‘privé mee bezig is geweest’. Zijn health-bedrijf in Ede staat daar los van, benadrukt ze.

Volledig scherm
2019-01-07 15:11:30 ILLUSTRATIEF - De Nashvilleverklaring waarin homoseksualiteit en transgenderisme expliciet afgewezen. ANP ROB ENGELAAR © ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.