Drentse boeren blokkeren met hun trekkers de snelweg A28 tussen Hoogeveen en Meppel.
Volledig scherm
Drentse boeren blokkeren met hun trekkers de snelweg A28 tussen Hoogeveen en Meppel. © ANP

Veevoederreus en slachthuisgigant betalen duizenden euro’s aan boerenprotest

Agrarische bedrijven uit onder meer Apeldoorn, Nijkerk, Meppel en Lochem hebben financieel fors bijgedragen om het enorme boerenprotest van dinsdag mogelijk te maken. 

Echt spontaan was het protest op het Malieveld in Den Haag dus niet. Meerdere grote bedrijven steunden de actie van initiatiefnemer Bart Kemp uit Ede met flinke geldbedragen. 

Duizenden euro’s

Slachthuisgigant Vion (omzet 4,6 miljard euro), met een productielocatie in Apeldoorn, droeg duizenden euro’s bij aan de protestdag. Joost Belt van veevoerdergigant De Heus wil alleen kwijt dat het in zijn geval gaat om een bedrag ‘met minimaal vijf getallen. Het is substantieel’.

Veevoederbedrijf ForFarmers uit Lochem betaalde de kosten van een communicatiebureau dat de dag in goede banen moest leiden. ,,Wij willen naast onze klanten staan’’, zegt Carolien Vogelzang van ForFarmers (omzet: 2,4 miljard euro).

Communicatiebureau

Het communicatiebureau moest ervoor zorgen dat de standpunten van de boeren goed werden verwoord.  Vogelzang: ,,Het is hun mars. Het is hun protest. Maar het is ook in het belang van de veehouders dat het allemaal ordentelijk verloopt.’’

Dat werkte. De langste ochtendfile ooit leidde niet tot woeste taferelen op de snelweg. Op weg naar het Malieveld in Den Haag zorgde het boerenprotest gisteren voor een enorme chaos op de snelweg. Nog nooit was de ochtendspits zó heftig. Het verkeer stond muurvast.