Volledig scherm
© iStock

Velp hoopt nog steeds op scherm langs A12

VELP - Het geruis van de A12 is duidelijk te horen in de woning van Ton Voets in de wijk Daalhuizen in Velp.Al woont hij 400 meter van de snelweg vandaan en heeft hij driedubbelglas. De Velpenaar maakt zich hard voor een geluidsscherm langs de snelweg.

Voets zit in de werkgroep Verkeer en Veiligheid van de Belangenvereniging Daalhuizen. Maatregelen langs de A12 moeten daar de leefbaarheid vergroten.

Trajectcontrole
Hij is blij dat Arnhem werk maakt vantrajectcontrole op de A12 en het verlagen van de maximumsnelheid naar 80 kilometer per uur. Maar nog liever ziet hij dat er een geluidsscherm komt bij Velp-Noord, waarmee het 'Gat van Elsenaar', zoals het in de volksmond heet, wordt gedicht.

Wind
Tussen de Arnhemsestraatweg in Velp en de gemeentegrens tussen Velp en Rozendaal staat aan de oostkant geen scherm langs de A12. „Maar aan de overzijde in Arnhem wel, waardoor als de wind onze kant op waait, je de geluids- overlast met een factor 1,8 mag vermenigvuldigen." En de wind staat vaak de kant van Velp-Noord op, weet Voets.

Bij Rozendaal prijkt wel een geluidsscherm. „Dat heeft die gemeente grotendeels zelf betaald. Maar doordat bij Velp-Noord een deel ontbreekt, ondervindt Rozendaal nog steeds veel hinder."

Tonnen
In de gemeente Rheden is het ontbreken van een geluidsscherm geen onderwerp van discussie, zegt wethouder Ronald Haverkamp. „De schermen kosten de gemeente enkele tonnen. De gemeenteraad heeft besloten dat er niet voor over te hebben."

Volharding
Volgens Voets maakt een geluidsscherm een aanzienlijk verschil. Daarom blijft zijn club volharden in zijn strijd. „Omdat het geluid van een snelweg het meest hinderlijke geluid is dat er is", verklaart de Velpenaar.