Verdachte van moord op schoonmoeder 'hoorde stemmen in zijn hoofd'

ARNHEM/ MAASBOMMEL - Wat bezielde de 33-jarige Marcus J. uit Eindhoven om deze zomer zijn schoonmoeder met een mes om het leven te brengen bij haar woning aan de Velddijksestraat in Maasbommel? Op die vraag komt hoogstwaarschijnlijk nooit een helder antwoord.

Wel werd woensdag in de rechtbank van Arnhem duidelijk dat de man kampt met ernstige psychische problemen. De officier van justitie liet daar weten J. te vervolgen voor moord. Zij wil dat de man wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Zij vindt dat het belangrijkste deel van het onderzoek: „Om zo te kijken of de verdachte überhaupt toerekeningsvatbaar is.”

Depressies
Het familiedrama speelt zich af op zaterdagmorgen 19 juli. De Eindhovenaar was enkele dagen eerder met zijn hoogzwangere vriendin ingetrokken bij haar 58-jarige moeder. Het loopt al langer niet lekker met J., die depressies heeft en volgens ingewijden enkele dagen voor het steekincident bij de huisarts smeekte om opgenomen te worden. Een hulpverleningsinstantie vond dat echter niet nodig.

Dat blijkt een beslissing met fatale gevolgen.

Motief
Tot op heden is echter nog niets bekend over het motief voor de steekpartij. Zijn raadsman zie dat J. ten tijde van de steekpartij waarschijnlijk stemmen in zijn hoofd hoorde.

J. was zelf afwezig tijdens de zitting, hij zit vast in de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught.

Voortraject
Het voortraject van de strafzaak gaat begin januari verder. Justitie hoopt dat dan de rapportage van het Pieter Baan Centrum klaar is. De daadwerkelijke inhoudelijke behandeling volgt waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2017.