Volledig scherm
Marcel Boekhoorn.

Vermogende Gelderlanders sieren top 100 Quote

NIJMEGEN - Hans Melchers is met een vermogen van 2,5 miljard euro voor het tweede jaar op rij de rijkste Gelderlander volgens Quote. De miljardair uit Vorden staat derde op de lijst met rijkste Nederlanders en daarmee houdt hij onder meer provinciegenoot Marcel Boekhoorn achter zich. Melchers verdiende zijn vermogen met het bedrijf Melchemie. Van het Arnhemse concern wat hij jarenlang eigenaar.

Boekhoorn is nog wel terug te vinden in de top tien. De eigenaar van Ouwehands Dierenpark en investeerder van voetbalclub NEC staat op plek zes. De lijst met de rijkste inwoners van Nederland werd donderdag gepubliceerd. In totaal staan er zes inwoners van het verspreidingsgebied van De Gelderlander in de top 100.

Telfort
Marcel Boekhoorn verdiende zijn vermogen voor het grootste gedeelte dankzij de aan- en verkoop van telecombedrijf Telfort. Een andere topper uit de regio is Jacques Lemmens uit Mook. Hij is terug te vinden op plek 49. Lemmens is grootaandeelhouder en een van de directeuren van medicijnenproducent Synthon. Dat bedrijf heeft de hoofdvestiging in Nijmegen. Lemmens studeerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Vermogens
Albert ten Brinke (Varsseveld) en Hans ten Brinke (Doetinchem) zijn terug te vinden op de plekken 65 en 66. Beide ondernemers verdienden hun geld in de bouwwereld. Overigens zijn Albert en Hans geen broers. Anjo Joldersma uit Winterswijk is op plaats 95 de laatste inwoner van het verspreidingsgebied van De Gelderlander in de top honderd. Hij verdiende zijn vermogen door de verkoop van aandelen en fusies rondom de Kramp Groep.

Nummer één
De lijst wordt aangevoerd door Randstad-oprichter Frits Goldschmeding. Hij heeft een geschat vermogen van 3,5 miljard euro. Hij wordt gevolgd op plaats twee door Dik Wessels (vermogen 3,3 miljard).

Schatting
Hoe bepaalt Quote het vermogen van rijken op de lijst? „Het belangrijkste zijn de waardes van bedrijfsaandelen. Op basis daarvan kunnen we een goede schatting maken van het vermogen van iemand”, vertelt redacteur Tom Wouda. „Ook kijken we naar vastgoed: in het Kadaster is op te vragen wat de waarde is van de stenen. En in een enkel geval tellen we bezit erbij op, zoals bij André Rieu. Bij hem staan zijn instrumenten op de balans en die behoren dus tot zijn vermogen.”

Hoewel Wouda benadrukt dat het vermogen van mensen in de Quote 500 altijd een schatting is, zegt hij 'dat we 99 van de 100 keer in de goede richting zitten'.