Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

Verplicht samenwerken voor de jeugdzorg: ‘Maar dat doen we al’

NIJMEGEN - Het kabinet wil gemeenten dwingen samen te werken nu blijkt dat het overhevelen van de jeugdzorg van rijk naar gemeenten geen succes is geweest. De huidige samenwerkingen zijn te vrijblijvend, hand in hand moeten administratielast en kosten worden teruggedrongen. Volgens instellingen kan het zo niet langer, volgens gemeenten gaat het samenwerken nu al prima.

's Heeren Loo, met locaties in onder meer Arnhem en Ede, heeft zowel de Jeugdwet als de Wmo ‘meer dan 270 contracten’ afgesloten met gemeenten in Nederland. Dat maakt de zorg ‘complex’, zegt manager zorgverkoop Anke Bielderman. 

De organisatie zet zich in voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo’n drieduizend cliënten van de organisatie vallen onder de Jeugdwet. ,,De brief van de minister aan de Kamer is een bevestiging dat het zo niet langer kan.’’

,,In de brief worden aanpassingen voorgesteld die ook echt nodig zijn’’, vindt Bielderman. ,,Bijvoorbeeld meer duidelijkheid over hoe de jeugdhulp georganiseerd zou moeten worden. ‘Makkelijke’ zorg lokaal en ‘moeilijke’ zorg bovenregionaal dan wel landelijk.’’

Quote

Pactum werkt in verschil­len­de jeugdzorgregio’s. Iedere regio heeft vaak eigen administra­tie­ve systemen.

Bettie Ubels, Pactum
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Bouwers en boeren protesteren tegen politie in Arnhem: ‘Klaar met het machtsmisbruik’
    UPDATE EN VIDEO

    Bouwers en boeren proteste­ren tegen politie in Arnhem: ‘Klaar met het machtsmis­bruik’

    ARNHEM - Tientallen bouwers en boeren uit de regio Barneveld hebben zich deze avond met zwaar materieel verzameld in Arnhem om een statement te maken tegen in hun ogen onrechtvaardig politieoptreden. Aanleiding daarvoor zijn twee bouwers die naar het politiebureau moesten komen: ze worden ervan verdacht met een bus een motoragent te hebben afgesneden. De demonstranten zijn door de politie naar de Markt bij het provinciehuis gestuurd.