Volledig scherm
Het Renkumse Veer. © Erik van 't Hullenaar

Verrassend recordjaar voor fiets- en voetveren over Rijn en Waal

DODEWAARD/ BATENBURG - De fiets- en voetveren in de regio hebben een topjaar gedraaid. Tot verrassing van het recreatieschap Uiterwaarde –dat de tien pontjes exploiteert– was 2016 een recordjaar.

In juni kon er door een hoog rivierwaterpeil nauwelijks gevaren worden. Daarnaast waren vooral juli en augustus geen topmaanden wat weersomstandigheden betreft, uiteraard wel gevolgd door de extreem fraaie septembermaand.

Stijging
Met dit aftrek- en optelsommetje had Uiterwaarde gerekend op hooguit evenveel overzettingen als de 108.700 van vorig jaar. Tot verbazing van directeur Alex Kwakernaak lieten dit jaar maar liefst 114.600 passagiers zich overvaren. Een stijging van 5,5 procent; en dus opnieuw een recordjaar.

Dodewaard-Druten
Het meest gebruikte fietspontje is Dodewaard-Druten, dit jaar goed voor 17.180 klanten. Dat is net zoveel als in 2015. Uitzonderlijke groeistuipen had dit jaar het Maaspontje Batenburg-Demen. Het aantal overzettingen steeg van 12.400 naar 16.400. Kwakernaak dankt dat succes aan de nieuwe NS-wandelroute Land van Ravenstein.

Niftrik-Ravenstein
Op dezelfde rivier werd ook het fietsveertje Niftrik-Ravenstein een heel stuk populairder: dit jaar 12.700 cliënten, terwijl dat er vorig jaar 1.500 minder waren. Het Waalveer Varik-Heerewaarden werd dit jaar met 12.880 klanten iets drukker, terwijl een stuk oostelijker het fietspontje tussen Slijk-Ewijk en Beuningen juist iets minder liefhebbers trok: dit jaar 14.400.

Heteren-Renkum
Ook het pas twee jaar oude fietsvoetveer over de Rijn tussen Heteren en Renkum zag dit jaar de klandizie dalen: van 8.700 overzettingen in het eerste jaar naar 8.000 dit jaar. Zowel in Heteren als in Slijk-Ewijk komt de daling geheel voor rekening van het aantal voetgangers. Het aantal fietsers bleef in Heteren vrijwel gelijk en steeg in Slijk-Ewijk behoorlijk.

Lienden-Rhenen
Het fiets-voetpontje Lienden- Rhenen zag het aantal passagiers toenemen van 13.000 vorig jaar tot 13.900 dit jaar. En iets westelijker staken 4.600 mensen met het Liniepontje bij Culemborg de Lek over; een kleine afname.