Verslaafd aan je smartphone? Pas op! De gevolgen zijn ernstig
We horen steeds vaker over het fenomeen smartphoneverslaving. Nieuw onderzoek wijst uit dat de gevolgen van het mateloos checken van onze mobieltjes desastreus zijn. Iemand die vaak op zijn telefoon tuurt, heeft meer kans op depressieve gevoelens, ontwikkelt minder inlevingsvermogen en is minder creatief.
Poll
Vind jij het moeilijk om je telefoon weg te leggen?
-
Ja, ik probeer het wel, maar onbewust pak ik 'm toch weer (58%)
-
Nee, maar ik merk dat anderen dat wel hebben (33%)
-
Flauwekul, die verslaving valt reuze mee (9%)
Onderzoekers van de gerenommeerde Universiteit van Korea waarschuwden onlangs tijdens een medisch congres voor het ontstaan van een chemische disbalans in de hersenen, veroorzaakt door het gebruik van telefoons. Dit zou met name jongeren vatbaar maken voor depressies en angststoornissen. CNN maakt vandaag melding van de bevindingen.
Dat is verontrustend, want uit een peiling (oktober) van EenVandaag blijkt dat zes op de tien jongeren dagelijks minstens drie uur aan hun smartphone besteden. 15 procent gebruikt de telefoon zelfs meer dan zes uur op een dag.
Jong en oud: al dat getuur op telefoons zorgt er volgens recent onderzoek van de Universiteit van San Diego voor dat mensen minder vaak afspreken, minder seks hebben en vaker eenzaam zijn. De meesten die veelvuldig hun smartphone gebruiken, hebben vaak neerslachtige gevoelens.
Antisociaal
Door de komst van telefoons hebben we minder interactie met onbekenden. Veel mensen staren naar hun scherm, zelfs tijdens het wachten bij een stoplicht. In haar boek Reclaiming the Conversation noemt psycholoog Sherry Turkle ons telefoongebruik 'problematisch'. De lessen die je leert van echte ontmoetingen, leer je niet van een chatgesprek op Messenger of Whatsapp, schrijft Turkle. Offline kun je immers niet altijd de beste versie van jezelf laten zien. Bij echte gesprekken vallen ongemakkelijke stiltes of maak je fouten. Maar dat doen anderen ook. Daar groeit je inlevingsvermogen van.
Zonder verveling kun je niet creatief zijn en is er weinig ruimte om diep na te denken
Ook wetenschapper Susan Greenfield concludeert dat smartphones een negatief effect hebben op ons empathisch vermogen. Greenfield denkt dat er met de komst van de nieuwe technologie een breinverandering gaande is die gevolgen heeft voor het denken en voelen van met name jongeren. We worden stil van technologie, doordat we liever berichten naar elkaar sturen dan praten.
Het moeilijk loskomen van onze schermen, zorgt er ook voor dat we minder de tijd nemen om ons brein rust te geven. Wie een smartphone heeft, wordt geen moment met rust gelaten. En dat is zonde, want verveling is goed voor je brein. ,,Zonder verveling kun je niet creatief zijn en is er weinig ruimte om diep na te denken", constateert internetscepticus en filosoof Evgeny Morozov.
Trucjes van techbedrijven
Waarom zijn we zo versmolten met onze telefoons als het schadelijk voor ons is? We zijn slaven van techbedrijven, schrijft The Guardian. Google en Facebook weten precies hoe ze ons moeten aansporen om eindeloos onze telefoons te checken. Techneuten meten voortdurend het gedrag van hun gebruikers en ontwerpen hun producten opzettelijk verslavend.
In Silicon Valley gebruiken ze psychologische trucjes om jou aan je scherm gekluisterd te houden, maar je kunt ook digitale discipline kweken. Dat stelt ook de Nederlandse psychologe Najla Edriouch. Wij geven je samen met Najla tips voor een smartphone-rantsoen.
1. Het klinkt als een open deur, maar kies vaste momenten waarop je je telefoon niet mag gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je altijd je telefoon weg legt als je de hond gaat uitlaten, tijdens het ontbijt, lunch en het avondeten of bijvoorbeeld wanneer je in de badkamer of keuken bent. Je grijpt namelijk vaak naar je telefoon zonder dat je het door hebt. (Najla Edriouch)
2. Psychologe Shery Turkle pleit voor telefoonloze afspraken. Avondje uit eten? Leg de telefoons op een stapeltje. Niemand mag kijken. Zo heb je de volle aandacht voor elkaar.
3. Zet pushberichten van (de meeste) apps uit. En probeer je brein rust te geven door vaker de niet-storen modus in te schakelen. (Evgney Morozov)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus, maar zo kun je er vanaf komen
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Hein en Gert kweken ‘wondermiddel’ tegen stikstof: ‘Kan oplossing zijn voor boeren’
Boskoop -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Peter wachtte jaren op donorhart, cruciale telefoontje negeerde hij bijna: ‘Zag geen nummerherkenning’
Peter Melsen zit er fris als een hoentje bij. Tot hij zijn trui omhoog trekt: overal beurse plekken, een apparaatje in verband ingepakt op zijn buik, slangetjes en een lange hechting over zijn borstkas. Uiterlijke verschijnselen waar de patiënt om lacht. Vanbinnen tikt iets - ‘bonk, bonk, bonk’ - wat hij lang niet heeft gehoord: een luid en duidelijk werkend hart. ,,Ik denk er maar niet aan dat het een hart van een ander is.”Rotterdam -
PREMIUM
Daley Blind lid van de club van 100: ‘De voorzet op Robin van Persie heeft mijn hele leven veranderd’
Ronald Koeman omschreef het als het enige lichtpuntje dat hij zag bij Frankrijk - Nederland, Daley Blind die als invaller zijn 100ste interland speelde. Die mijlpaal brengt Blind in een rijtje met onder anderen Wesley Sneijder, Edwin van der Sar, Robin van Persie en Phillip Cocu. Welke van die 100 duels zet hij in zijn persoonlijke top-5? En aan welke interland wordt hij liefst nooit meer herinnerd?
-
update met video
Politie vindt overleden persoon in uitgebrande auto in Brabants buitengebied: ‘Alle scenario’s open’
OISTERWIJK - De politie heeft zaterdagochtend een overleden persoon in een uitgebrande auto aangetroffen. Agenten ontdekten de auto met het lichaam op de Lage Logtsedijk, in het buitengebied van Oisterwijk. De Forensische Opsporing doet onderzoek.Oisterwijk -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Nederlandse spermadonor verwekte wereldwijd honderden kinderen, moeder sleept hem voor rechter
Een 41-jarige man uit Den Haag die wereldwijd honderden kinderen verwekte, moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Een moeder heeft samen met Stichting Donorkind een kort geding tegen de zaaddonor aangespannen. Ze willen dat de rechter hem verbiedt nog langer te doneren en dat het sperma dat nog bij banken ligt, wordt vernietigd.Den Haag
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerCora van Son
Mening
Piet
bill raven
Binnenlander