Volledig scherm
Afvalbedrijf Vink ligt vanwege vervuilde grond al een tijdje onder vuur. © Cees Wouda

Vervuild Vink-zand op twaalf plaatsen, veel grotere hoeveelheid in Barneveld

APELDOORN/BARNEVELD - Vervuild zand van de Barneveldse grondverwerker Vink is ook gebruikt in Apeldoorn, Voorthuizen, en op een handvol andere plekken buiten de provincie Gelderland. In Barneveld zelf ligt veel meer verontreinigde grond dan eerst werd gedacht: het gaat niet om 1.000 ton, zoals werd aangenomen, maar om zo’n 7.000 ton.

Dat blijkt uit een inventarisatie die de provincie Gelderland openbaar heeft gemaakt. Met de nieuwe gegevens komt de lijst van plaatsen waar Vink-zand is gebruikt op twaalf.

De afgelopen weken werd al duidelijk dat vervuild zand van het omstreden bedrijf gebruikt was in twee nieuwbouwwijken in Barneveld, en onder de tuinen van woningen in de Edese wijk Enka. Ook in de gemeenten Veenendaal, BunnikLeusden, en De Bilt bleek verontreinigde Vink-grond onder woningen en appartementen te liggen. Het zand is vervuild met bestrijdingsmiddel DDT en styreen.

Vergrootglas

Onderzoeksprogramma Zembla legde de afgelopen maanden de handel en wandel van het Barneveldse bedrijf onder een vergrootglas. Dat ging met name om de slechte opslag van en gesjoemel met kunstgrasmatten. De Gelderse gedeputeerde Conny Bieze gaf destijds aan dat Vink ‘de regels in samenspraak met de provincie mocht overtreden’, iets wat haar op veel kritiek kwam te staan.

Toen bleek dat de grondverwerker weer de gedoogvergunning had overtreden, werd deze eind oktober ingetrokken. Begin deze maand legde de provincie Vink een nieuwe, strengere vergunning voor. Daarin staat onder meer dat het bedrijf een permanente externe toezichthouder toe moet staan op haar terrein, die controleert of de regels worden nageleefd. Wil Vink dit niet, dan wordt het bedrijf opgesplitst.

Volledig scherm
© Provincie Gelderland
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.