Volledig scherm
© Thinkstock

Verzetsmensen uit Arnhem herdacht

VELP - Zonder vorm van proces werden op 25 oktober 1944 Jan Klaver, Charles Mozes en Harry Kuyper uit Arnhem in Velp gefusilleerd.Morgen, exact 72 jaar later, worden er bij de gedenksteen bloemen gelegd.

Geitenkampers Klaver, Mozes en Kuyper hielpen in de oorlog zieke en oude Arnhemmers.

Rode kruisarmbanden
Mozes beheerde de apotheek van enkele huisartsen en bemachtigde zo enkele Rode Kruisarmbanden. Met vervalste papieren lukte het Kuyper en Mozes, beiden half- Jood, een vrachtauto los te praten bij de Duitse bezetters. Gemeenteraadslid Klaver vergezelde hen. Het trio verzorgde en evacueerde na de Slag om Arnhem vele mensen.

Falsificatie
Op 18 oktober 1944 werd Mozes aangehouden door een Duitser. Omdat de soldaat de papieren van Mozes niet vertrouwde, werd hij meegenomen naar het politiebureau in Velp. Daar werd falsificatie vastgesteld. Nog diezelfde dag werd Klaver opgepakt en een dag later Kuyper, die in het huis van Mozes op zolder zat ondergedoken. Op 25 oktober 1944 werden de drie naar de voet van de Pinkenberg in Velp gebracht, waar zij werden gefusilleerd.

Gedenksteen
Nabestaanden onthulden op 25 oktober 1993 nabij de fusilladeplaats een gedenksteen. De burgemeesters van Arnhem, Rheden en Rozendaal waren daarbij aanwezig.

De plechtigheid morgen is een initiatief van Stichting Velp voor Oranje. Ook scouts van De Velpsche Woudloopers, vertegenwoordigers van het Comité 4 Mei Velp en Stichting De Geërfden van Velp leggen bloemen.