Volledig scherm
Harold Söser bijd e kanovijver in Rheden. foto Gerard Burgers

Vissen langs A348 bij Rheden in gevaar door droogte

RHEDEN - Hans Söser uit Rheden gaat elke dag kijken of de vissen in de kanovijver langs de snelweg A348 nog voldoende water hebben.De regen komt als geroepen, maar is niet voldoende om de drooggevallen plas te vullen. „Het is een terugkerend probleem. De vissen zitten nu op een klein stukje, waar nog pakweg zestig centimeter water in staat”, vertelt Söser, voorzitter van de plaatselijke visclub De Meun.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de vissen in Rheden moeten worden gered.

Reddingsactie
In 2011 plaatsten leden van De Meun vooral brasems, baarsjes en voorns over naar dieper water. „Uitdiepen zou de oplossing zijn. Ik heb daarover contact met het waterschap. Maar ik krijg te horen dat dat niet aan de orde is.”

Visclub
Hengelsportvereniging De Meun, opgericht in 1932, telt circa 125 volwassen leden en 25 jeugdleden. Elk jaar haken er een aantal af. Söser: „Ze schrijven zich over naar andere visclubs in de omgeving. Omdat in Rheden niet altijd gevist kan worden. Dat vinden wij natuurlijk erg jammer.”

Maatregelen
Waterschap Rijn en IJssel kent het probleem, maar laat weten dat er niet veel aan gedaan kan worden. „Omdat de vijver zo dicht bij de IJssel ligt. Het water stijgt en daalt met de IJssel mee. Als wij water zouden oppompen, heeft dat nauwelijks effect. Dan is het water naar de zee dragen.” De vijver dieper maken, zou de oevers instabiel maken, aldus Rijn en IJssel. „Een lastige plek dus. Gelukkig staat de plek bij ons niet bekend als een plek waar massale vissterfte voorkomt.”