Volledig scherm
© Marco Okhuizen

Vitens in de fout: ‘Eet eens geen vlees’ bespaart helemaal geen drinkwater

Waterbedrijf Vitens heeft een bericht op haar website met tips om water te besparen aangepast na kritiek van de stichting Agri Facts. Het niet eten van vlees, zoals één van de tips luidde, bespaart namelijk helemaal geen drinkwater. Het waterbedrijf gaat nu door het stof.

Vorige week plaatste Vitens het nieuwsbericht met vijf tips op haar site. Naast bijvoorbeeld het dichtdoen van de kraan tijdens het tanden poetsen en het nemen van een douche in plaats van een bad, stelde het bedrijf uit Arnhem ook dat het wellicht een goed idee zou zijn eens geen vlees te eten. De productie van één kilo rundvlees zou namelijk 15.000 liter water kosten, zo werd beweerd.

Water footprint

Fout, zei Agri Facts. De boerenorganisatie, aangevoerd vanuit Maurik, vond dat ten onrechte de indruk werd gewekt dat het hier om 15.000 liter drinkwater ging. Maar het betreft hier de zogenoemde ‘water footprint’, waarin het regenwater dat op de weilanden en veldgewassen valt een aandeel van zo’n 85 tot 90 procent heeft. En op regenwater, zo betoogde de stichting, ‘kunnen burgers natuurlijk helemaal niet besparen’.

In een reactie zegt Vitens nu het te betreuren dat de indruk is ontstaan dat voor de productie van rundvlees drinkwater wordt gebruikt. ,,Uw opmerking hierover is terecht”, stelt het waterbedrijf in een brief aan Agri Facts. ,,Lezers kunnen de conclusie trekken dat door het ‘niet eten van vlees’ drinkwater wordt bespaard. Hierop hebben wij direct actie ondernomen en deze tip van de website verwijderd.”

Alternatief

Het advies is inmiddels inderdaad vervangen door een alternatief. Voor Agri Facts, dat feiten over de landbouw verifieert, is het ‘t tweede succes in korte tijd. Twee weken geleden nog paste het Planbureau van de Leefomgeving op verzoek van de boerenstichting een oud persbericht aan. Als we minder vlees eten, dan neemt de uitstoot van broeikasgassen af, maar lang niet zo veel als oorspronkelijk werd gemeld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.