Volledig scherm
© Thinkstock

Vitesse-aanhangers krijgen vrijspraak en geldboete

ARNHEM - Een 21-jarige Westervoorter en een 36-jarige man uit Duiven kregen vanmiddag respectievelijk vrijspraak en een geldboete van 400 euro (plus een voorwaardelijke werkstraf van 15 uur) van de politierechter in Arnhem. Beiden waren betrokken bij de ongeregeldheden die op 6 augustus 2015 voor de Europese voetbalwedstrijd tussen Vitesse en het Engelse Southampton plaatsvonden.

Die avond werden 70 mannen gearresteerd na een korte, hevige vechtpartij bij uitgaansgebied de Korenmarkt in Arnhem. Onder hen bevonden zich meerdere Vitesse-aanhangers die later werden opgepakt bij een café in de Hoogstraat. De meeste arrestanten kwamen een dag later weer op vrije voeten.

Klap
De Duivenaar die moest voorkomen, zou bij de schermutselingen een klap hebben uitgedeeld. De verdachte beweerde dat hij niet actief had meegedaan aan de rellen. Op basis van camerabeelden, die tijdens de zitting werden getoond, achtte de rechter hem schuldig aan een 'bijzonder lichte' vorm van openlijk geweld.

Duwen
De vrijgesproken man uit Westervoort zou voor het duel tussen Vitesse en Southampton twee duwen hebben gegeven. Hij probeerde twee vechtende mannen die hem tegemoet kwamen uit elkaar te halen, zei hij in de rechtszaal. Volgens de rechter bevond zijn actie zich op het 'randje'. Het Openbaar Ministerie overweegt in hoger beroep te gaan.

Beide mannen kregen eerder al een stadionverbod.