Anita Soede, een van de vele reizigers dit jaar die al de trein naar Berlijn namen vanuit Deventer of Apeldoorn. Volgens NS treinden nog nooit zoveel mensen naar de Duitse hoofdstad als de eerste helft van dit jaar. Vooral vanuit knooppunt-station Deventer blijkt de Berlijn-trein populair.
Volledig scherm
PREMIUM
Anita Soede, een van de vele reizigers dit jaar die al de trein naar Berlijn namen vanuit Deventer of Apeldoorn. Volgens NS treinden nog nooit zoveel mensen naar de Duitse hoofdstad als de eerste helft van dit jaar. Vooral vanuit knooppunt-station Deventer blijkt de Berlijn-trein populair. © Martijn Ubels

Vliegschaamte maakt de trein naar Berlijn populairder: ‘Vliegen is goedkoper, maar vind ik zonde van het milieu’

Met de trein naar Berlijn is in trek. Een recordaantal reizigers spoorde de eerste helft van dit jaar vanuit Deventer of Apeldoorn naar de Duitse hoofdstad. Het aantal reizigers dat in Deventer instapte steeg zelfs met twintig procent, in Apeldoorn was de groei achttien procent. Dat blijkt uit cijfers van NS.

NS ziet meerdere verklaringen voor de opvallende toename, schetst woordvoerder Hessel Koster. De klimaatdiscussie speelt vermoedelijk een rol. Uit ‘vliegschaamte’ verkiezen mensen de trein boven het vliegtuig en de auto. ‘Booming Berlijn’ lijkt als bestemming sowieso meer in trek; voor een weekendje weg en bij zakelijke reizigers. Die laatste ontwikkeling speelt vooral in de grensregio Twente met het Duitse achterland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Tienduizenden betogen in Washington tegen racisme en politiegeweld, Witte Huis zwaarbewaakt
    Wereldwijd demonstraties

    Tienduizen­den betogen in Washington tegen racisme en politiege­weld, Witte Huis zwaarbe­waakt

    Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Londen kwam het daarbij tot ongeregeldheden. In Washington zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan voor ‘een van de grootste demonstraties ooit’.