Volledig scherm
Mahan Hosseini zingt een lied in de nieuwe muziekruimte van De Kruisberg. © DG

Vluchtelingen half jaar eerder weg uit De Kruisberg

DOETINCHEM - De vluchtelingenopvang in de voormalige gevangenis De Kruisberg gaat per 31 december 2016 dicht omdat de asielinstroom het afgelopen jaar flink is gedaald. Dat is een half jaar eerder dan voorzien.

Aanvankelijk zou De Kruisberg tot 30 juni 2017 openblijven. Tijdens de ‘hoogtijdagen’, eind 2015, kwamen er per week vierduizendvluchtelingen Nederland binnen. Nu zijn dat er maximaal negenhonderdper week. Reserve
In De Kruisberg verblijven momenteel 130 vluchtelingen. Op het hoogtepunt zaten er 575 asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers houdt De Kruisberg wel tot eind juni 2017 in reserve, voor het geval er weer een plotselinge stijging van het aantal vluchtelingen optreedt. IND De Kruisberg is een procesopvanglocatie. Het is de plek waar vluchtelingen aan het begin van hun verblijf in Nederland zitten. Ze doorlopen hier de procedurewaarin ze horen of ze in Nederland mogen blijven. Daarom zijn er ook veel diensten gevestigd, zoals de IND en de Raad voor Rechtsbijstand. Wat er met het gebouw gebeurt na juni 2017, is nog niet bekend.