Volledig scherm
Khaled Ziar (links) samen met Rob Beernink. © Rada Assi

Vluchtelingen in Nijmegen klaargestoomd voor baan in keuken

NIJMEGEN - Chef-kok Rob Beernink wil de integratie van vluchtelingen in Nederland versoepelen door middel van koken. Hij wil ze voornamelijk klaarstomen voor een baan in de keuken van een restaurant. Beernink was in het verleden chef-kok van Nijmeegse restaurants als De Kubus en Het Slotje van De Baron. Om vluchtelingen te helpen wil hij een kookschool opzetten.

Beernink zoekt nog een locatie voor zijn opleiding, maar de stichting is inmiddels opgezet.

Plannen
Het initiatief gaat door het leven met de naam SLIK (Stichting Leuker In De Keuken). Het motto van SLIK iseten verbindt culturen en lokt gesprekken uit, zeker als je het met elkaar deelt. „Ik wil vluchtelingen aan het fornuis helpen, om Nijmegenaren te leren exotische gerechten te bereiden. Tussen de bereiding door vertellen de koks uit Syrië, Irak en Eritrea en hun landgenoten over hun culturele achtergrond. Tijdens de afsluitende gezamenlijke maaltijd is er alle gelegenheid voor nieuwkomers en autochtone Nijmegenaren om elkaar nóg beter te leren kennen.”

Belangstelling
Dat daar belangstelling voor bestaat, weet de Nijmeegse kok zeker. Beernink ging vorig jaar bij de poort van de vluchtelingenopvang in Heumensoord staan om vluchtelingen te zoeken met belangstelling voor koken. De contacten die hij opdeed, leidden tot Make It Happen, een publieksevenement in de Stevenskerk. Dat trok vorig jaar 2.500 bezoekers.

Kookboek
Om het initiatief een zetje te geven, presenteert Beernink donderdag een nieuw kookboek: 1001 Mezze in Nijmegen. Syriërs en Beernink hebben samen de recepten opgesteld die te vinden zijn in het boekje, dat binnenkort te koop is voor 12 euro.