Volledig scherm
Ellan Kooijmans is al bijna 40 jaar lid bij korfbalvereniging Quick-Up. Foto Ed van Alem

Vol trots bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp

SINT-AGATHA - Ellan Kooijmans is de spil binnen vrouwenkorfbalvereniging Quick-Up in haar woonplaats Sint-Agatha.De 46-jarige Brabantse bekleedt meerdere bestuursfuncties, kent alle leden en verbindt jong en oud.

Hoe bent u bij de club terechtgekomen?
„Ik was 7 toen ik begon bij Quick-Up. De keuze voor het korfballen was niet zo moeilijk. Veel sporten had je niet in ons dorp. Jongens gingen voetballen, meisjes korfballen. Ik heb alle lichtingen doorlopen. Ik ben nog altijd actief bij de recreanten, als ik tenminste niet geblesseerd ben, zoals nu. Verder voer ik diverse vrijwilligerstaken uit. Ik zit negen jaar in het bestuur. Ik ben penningmeester en tijdelijk voorzitter, omdat die positie vacant is. In het verleden ben ik ook scheidsrechter, leider en trainer geweest.”

Wat houden uw functies in?
„In eerste instantie ga ik over het reilen en zeilen van de vereniging. Daar ben ik wel een paar uur per week mee bezig. De tijd gaat hem vooral zitten in vergaderingen. Dan schuif ik weer bij de voetbalclub aan om over onze accommodatie De Agaat te praten, daarna op het gemeentehuis in Cuijk voor subsidie. Verder coördineer ik acties om geld in te zamelen. Zo gaan onze leden met Kerstmis en Pasen met ijs langs de deuren in het dorp. De zaalhuur is relatief hoog. Dankzij deze acties hoeven we de contributie niet te verhogen.”

Wat is Quick-Up voor een club?
„Een hechte, kleine vereniging met 70 spelende leden. Een gezellige club. Ik heb er fijne sociale contacten aan overgehouden. Dat komt ook door al die trouwe leden. Meer dan de helft ervan is al zeker 25 jaar lid. We zijn de enige dameskorfbalvereniging in de gemeente Cuijk. Vandaar dat we ook korfbalsters hebben dievan ver buiten Sint-Agatha komen. We hebben nauwelijks ledenverlies. Ik ben trots op onze status van stabiele vereniging.”

Waarom doet u vrijwilligerswerk?
„Mijn vader is ook zo'n actieveling. Hij was de oprichter van voetbalclub VCA, zat bij de fanfare en was actief voor de carnavalsvereniging. Hij is vorst en prins geweest. Ik heb het vrijwilligerswerk van hem. Wil mijn steentje bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp. Ik probeer er bij Quick-Up dan ook voor iedereen te zijn. Voor mij is een jeugdspeler net zo belangrijk als een korfbalster bij de senioren.”

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan opdg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!