Volledig scherm
De ondertekenaars van de participatieverklaring. © William Hoogteyling

'Voor vluchtelingen is belangrijk: hoe gaat het hier?'

NEERIJNEN - „Mag ik met de verkiezingen echt kiezen uit twíntig partijen?" Vijftien asielzoekers in Neerijnen werden in vier dagdelen wegwijs gemaakt in de Nederlandse samenleving en haar normen en waarden.

Maandagmiddag ondertekenden ze de nieuwe participatieverklaring, die vanaf volgend jaar in het inburgeringsexamen zit.

Vrijheid en gelijkwaardigheid
Neerijnen is de eerste gemeente in Gelderland waar Vluchtelingenwerk de cursus hield. Kinda Himroun, wiskundedocent in Syrië, en haar man Nedal Kousara, voormalig Engels docent, kunnen zich prima vinden in de participatielessen. Vrijheid, gelijkwaardigheid, wie wil dat niet?

Taal
Alleen participatie, wat ook wordt gevraagd, is niet gemakkelijk. Vrijwilliger willen ze meer dan graag worden, maar de taal zit in de weg en mensen die daarbij kunnen helpen zijn niet gemakkelijk te vinden. Dat zegt ook Iyas Khashan, terwijl zijn vrouw Reem Hasan, Jamal Abdulaal en Maryam Alrefaee heftig knikken. „Ik heb in een straal van 35 kilometer rond Neerijnen gezocht naar een taalmaatje", zegt Khashan. Resultaat: nul.

Mooi en belangrijk
Nu gaat hij drie keer per week naar Utrecht om de taal te leren. En is hij vrijwilliger geworden voor andere asielzoekers. De cursus vindt hij 'mooi en belangrijk'. „Wij hebben in Syrië ook een ‘grondwet’. Maar dat is op papier. In Syrië zijn moslims, maar is geen islam. Nederland is islam zonder moslims: wat wij in de cursus leren is precies wat in de islam staat. Respect.”

Een houding die Dikky de Bijl van de gemeente Neerijnen herkent. „Ook bij dingen die ze zelf anders gewend zijn, zoals het uitgaan van tienermeisjes, is de houding vooral: hoe gaat het hier? Dát is voor hen belangrijk."