Volledig scherm
Archieffoto van de werkende kolencentrale aan het Maas-Waalkanaal. © Mariska Hofman

Voorbereiding sloop kolencentrale Nijmegen duurt langer

NIJMEGEN - De voorbereiding voor de afbraak van de oude kolencentrale aan het Maas-Waalkanaal in Nijmegenvergt meer tijd dan gedacht. „Slopen vereist net zo veel papier voor vergunningen en voorbereiding als nieuwbouw", zegt Vincent Schakel, vestigingsmanager van ENGIE (voorheen GDF DSuez) in Nijmegen.

„We moesten nieuwe nestplekken elders realiseren voor de slechtvalken en de vleermuizen die bij onze centrale en schoorsteen huisden.Dat is nu gebeurd."

Doorgeschoven
De start van de sloop is hierdoor van medio 2016 doorgeschoven naar midden 2017. „Met de hele sloop is dan nog eens zo'n 2,5 jaar gemoeid."

De 150 meter hoge schoorsteen, 's avonds nog beperkt aangelicht met een reeks rode lampjes op enkele hoogtes, blijft dus nog even een blikvanger in Nijmegen, en het symbool van de oude fossiele energieopwekking. Over enkele jaren staan hier mogelijk weer andere eyecatchers: een drietal hoge windmolens als het aan ENGIE ligt.

Ook komen er extra zonnepanelen, twee biomassaverbrandingsinstallaties en een mobiel tankstation voor vloeibaar aaardgas (LNG), brandstof voor schepen.

Lees meer in de De Gelderlander van donderdag, editie Nijmegen e.o.,of via onze e-paper.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo