Volledig scherm
© Martin de Jongh

Vorige verdachte Posbankmoord overweegt schadevergoeding na onterechte arrestatie

RHEDEN - De inmiddels 55-jarige Arnhemmer die in 2008 ten onrechte vast heeft gezeten als verdachte van de moord op Alex Wiegmink (44) uit Drempt overweegt een schadevergoeding te eisen. Hij laat dat afhangen van de resultaten van het onderzoek naar de twee huidige verdachten Frank S. en Souris R.

Advocaat Jori Schadd van de Arnhemmer laat dat desgevraagd weten. De politie pakte zijn cliënt in oktober 2008 op. Naar nu blijkt had hij met de Posbankmoord op 20 januari 2003 niets te maken. Begin december 2008 moest de politie hem weer laten gaan.

Voorarrest
„Wat mijn cliënt wil weten of deze twee Brabantse verdachten ook al in beeld waren toen hij in voorarrest zat”, zegt de Arnhemse advocaat Schadd. „Mocht dat het geval zijn, dan vraag ik me af waarom die kennis destijds niet is opgenomen in het justitiedossier van deze zaak. Als uit onderzoek blijkt dat de twee mannen toen al verdachten waren, dan gaan mijn cliënt en ik de mogelijkheden van een schadeclaim onderzoeken.”

Uitzending
Vooralsnog wil Schadd niet op de zaken vooruitlopen. Hij heeft nog geen concrete aanwijzingen dat de twee Brabantse mannen uit Boekel en Veghel al langer verdacht werden. De twee werden vorige week woensdag gearresteerd na een uitzending van Opsporing Verzocht. De 55-jarige meldde zich de volgende dag uit zichzelf. Een paar uur later pakte de politie de 43-jarige man uit Veghel op.

Volledige beperking
Voorlopig zitten de verdachten nog in volledige beperking, wat inhoudt dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaten. Ook mogen ze geen kranten lezen of televisie kijken of bezoek mogen ontvangen van familie en vrienden. „Pas als er meer over deze zaak naar buiten komt kunnen we onderzoeken hoe het destijds in 2008 gegaan is met de arrestatie en hechtenis van mijn cliënt”, zegt Schadd.

Looptraining
De 44-jarige Alex Wiegmink uit Drempt keerde maandagavond 20 januari 2003 niet terug van een looptraining op de Posbank in Rheden. Dezelfde avond werd zijn uitgebrande auto met het verkoolde lichaam van Wiegmink gevonden in het Brabantse Erp.