Volledig scherm
De uitgebrande boerderij. © Jan van den Brink

Vraag of uitgebrande scoutingboerderij wel monument is

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem twijfelt of de in september uitgebrande boerderij van scoutinggroep Rothaan wel terecht de monumentale status heeft. „Een eerste onderzoek naar de staat van het uitgebrande pand wijst uit dat de boerderij wellicht helemaal niet zo monumentwaardig was, als we dachten”, zegt Maureen Sluiter, wethouder van de gemeente Doetinchem.

„Naar nu blijkt zijn er interne verbouwingen geweest die aanleiding geven de monumentale status opnieuw te bekijken.”

Vergoeding blijft heztelfde
Of de uitgebrande boerderij, waarvan de schoorsteen en de zijgevels nog staan, wordt gerestaureerd is onzeker. Maar dat hangt, volgens Sluiter, níet af van de monumentale status. „Ongeacht het besluit over eventuele restauratie zullen we de boerderij wel als monument blijven behandelen", zegt Sluiter. "Dus een vergoeding vanuit de gemeente bij herbouw vanwege de monumentale status blijft hetzelfde.”

Brandstichting
De boerderij die staat op de Koekendaal in het buitengebied van Doetinchem werd op maandagavond 19 september in de as gelegd. De politie sloot brandstichting niet uit. Eerder was de boerderij ook al doelwit van vandalisme.

Behalve Rothaan (ongeveer 130 leden) maakt ook scoutinggroep Graaf Otto (30 à 40 leden) gebruik van het gebouw. Na aanvankelijk in tenten bij de verwoeste boerderij te hebben gebivakkeerd zijn de scoutinggroepen inmiddels verkast naar het leegstaande gebouw waarin de voorheen de Julianaschool op De Vijverberg stond.

Herbouw
Eerder maakte met name erfgoedvereniging Heemschut zich sterk voor de herbouw van de boerderij die, volgens de vereniging, zou dateren uit de periode tussen 1800 en 1850.