Volledig scherm
Foto ter illustratie. © DG

Vraag van de dag: ‘Waarom gaven we Egypte, India en Siam dezelfde naam?’

EXAMENS - Elke dag behandelen we hier een vraag uit de centrale examens. Dit keer een vraag uit het vwo-eindexamen kunst.

Exotische dans

Een van de grondlegsters van moderne dans in de Verenigde Staten was Ruth St. Denis (1879-1968). Haar optredens en choreografieën hadden vaak een exotisch thema. Egypte, India en Siam (het tegenwoordige Thailand) waren inspiratiebronnen. Grote delen van het westerse publiek maakten aan het begin van de twintigste eeuw weinig onderscheid tussen deze culturen. Ze werden onder één noemer geschaard: oosters.

Vraag

Geef twee verklaringen voor het feit dat deze verschillende culturen in die tijd vaak onder één noemer werden geschaard.

Antwoord

Twee van de volgende verklaringen:

-Er was onder grote delen van de westerse bevolking weinig (feitelijke) kennis over de verschillen tussen deze culturen.

-Niet-westerse culturen werden werden vooral beschouwd als exotisch/’anders’ en werden daardoor bij elkaar, onder één noemer geschaard.

-Het Oosten was vooral een constructie van westerlingen om hun fantasieën en ideeën over ‘de ander’ (sprookjesachtig, wreed, sensueel) op te projecteren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
EINDE
3-2
ADO Den HaagADO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
4-1
Willem IIWIL
away logo
home logo Fortuna SittardFOR
EINDE
2-3
FC TwenteTWE
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
6-2
RKC WaalwijkRKC
away logo