Volledig scherm
© VVD

VVD Winterswijk en Aalten gaan samen verder

WINTERSWIJK/AALTEN -De afdelingen van de VVD in Winterswijk en Aalten gaan vanaf volgende week als één afdeling verder.De liberalen in andere delen van de Achterhoek werken ook steeds vaker samen.

Het besluit van Winterswijk en Aalten wordt volgende week voorgelegd aan de leden van de VVD in beide gemeenten. In Aalten zijn dat er 44, in Winterswijk 90. Volgens secretaris Wil Willemsen van de afdeling Winterswijk zijn sommige afdelingen te klein.

Minimaal 120 leden
„De landelijke VVD heeft enkele jaren geleden al aangegeven dat er een andere partijstructuur moet komen. het doel is om de burgers beter bij de lokale politiek te betrekken." Daarbij werd gesteld dat een afdeling minimaal 120 leden moet hebben. Dan is het ook mogelijk om meer afstand te krijgen tussen partijbestuur en de fractie in de gemeenteraad.

De secretaris: „Het bestuur zorgt voor de organisatie en de kandidatenlijst voor de verkiezingen, de fractie in de gemeenteraad gaat over de politiek. In kleine afdelingen loopt dat wel eens door elkaar, omdat er simpelweg te weinig mensen zijn."

VVD Achterhoek
De groeiende samenwerking houdt volgens de secretaris niet op bij de VVD in deze twee gemeenten. „Sinds begin vorig jaar is er regelmatig contact tussen alle Achterhoekse VVD-afdelingen. Daar gingen toen stemmen op om er één grote Achterhoekse VVD van te maken. Voor veel leden is die stap echter te groot.”

„Daarom hebben we het in vier delen opgepakt. Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Doetinchem en Berkelland gaan samenwerken en ook Bronckhorst, Doesburg, Zutphen en Lochem. We houden het wat kleiner, als in de toekomst blijkt dat het anders moet kunnen we dat alsnog doen."

Het nieuwe bestuur wordt volgende week aan de leden voorgesteld. Voorzitter wordt Henk Smits uit Aalten-Dinxperlo, de rest van het bestuur bestaat uit de Winterswijkers René Rootinck, Will Willemsen en Tineke van der Linden.