Volledig scherm
Een AED aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Doetinchem. Foto DG

Waar zijn de AED's in de Achterhoek en Liemers?

DOETINCHEM/ZEVENAAR - Wie wegens een hartaanval een defibrillator (AED) zoekt, moet die snel kunnen vinden. Volgens het Rode Kruis is de registratie echter gebrekkig. Daardoor lijken er in de Achterhoek en de Liemers ten onrechte veel witte vlekken te zijn.

In veel kleine kernen in de Achterhoek en de Liemers is niet bekend of er ergens een defibrillator aanwezig is. Via de officiële registratie van deze zogeheten AED's is er in de verste verte geen te vinden, terwijl ze er wellicht wel zijn.

Geen één
In de Achterhoek geldt dat voor dorpen als Beltrum, Steenderen, Hummelo, Hoog Keppel, Laag Keppel, Etten, Keijenborg, Meddo en Varsselder. In de Liemers is er via de landelijke website geen AED te vinden in Giesbeek, Angerlo, Herwen, Tolkamer en Spijk. De website van MKB Rijnwaarden meldt de aanwezigheid van AED's in deze laatste drie plaatsen wél.

Up-to-date
Volgens het Rode Kruis moet de centrale registratie veel beter worden. Van de naar schatting 80.000 tot 100.000 defibrillatoren die in Nederland zijn verkocht, zijn er slechts 26.807 geregistreerd bij de landelijke website aed4.eu. Bovendien is een deel van de gegevens niet meer up-to-date.

Controleren
De oproep van het Rode Kruis vindt inmiddels navolging bij Lokaal Belang in Zevenaar. Die wil dat de gemeente opdracht geeft aan vrijwilligers van het lokale Rode Kruis om alle AED's in Zevenaar en Rijnwaarden te inventariseren en te controleren op hun werking.

Lees meer over AED's in de Gelderlander-edities Achterhoek en Liemers van woensdag 19 oktober 2016. Ook digitaal te lezen via dg.nl/krant

Volledig scherm
Een herkenbare sticker naast de voordeur van het gemeentehuis in Doetinchem. Foto DG