Naast het uitkopen van bedrijven die veel stikstof uitstoten bij natuurgebieden, wil de provincie ook bedrijven stimuleren om de uitstoot te verminderen, zoals bij papierfabriek Parenco in Renkum. Archieffoto.
Volledig scherm
PREMIUM
Naast het uitkopen van bedrijven die veel stikstof uitstoten bij natuurgebieden, wil de provincie ook bedrijven stimuleren om de uitstoot te verminderen, zoals bij papierfabriek Parenco in Renkum. Archieffoto. © Gert Budding

Waarom een provincie vervuilende fabrieken wil gaan opkopen

ARNHEM - Gelderland wil haast maken met het terugdringen van de stikstofuitstoot in de provincie. Met een bedrag van 500 miljoen euro van het Rijk wil de provincie onder meer vervuilende fabrieken opkopen, mits de bedrijven dat zelf willen. Het is voor het eerst dat een dergelijke regeling er is. Maar helpt het eigenlijk wel? 

3 reacties

 • Roelof W Benecke

  1 maand geleden
  verduurzamen is ook de bedoeling van de opkoping. Gemeente maakt het wel schoner heeft meer middelen dan de bedrijven. Er is nu toch werk zat, dus lijkt het het juiste moment om deze stap te maken, ook de gascrisis in oog houdende. (nieuwe/vernieuwde fabriek zal meer op energie en minder op gas gericht zijn). Denk wel dat dit de toekomst dient te zijn.
 • Geert Hofs

  1 maand geleden
  Dit lost toch niets op. De fabrieken worden verplaatst en probleem wordt verplaatst. Verduurzamen is de oplossing voor ons allemaal. Het moet gewoon schoner allemaal, laten we ook bij ons zelf beginnen.
 • Harrie Derks

  1 maand geleden
  Net zoals vaak bij de NOW is de kans groot dat het geld op de verkeerde plaats terechtkomt. Iemand wordt rijker en het maatschappelijk probleem niet opgelost