Waarom het gebruik van archieffoto's zo riskant is
Hoe gaat zoiets? De journalist heeft een artikel geschreven. āEr moet alleen nog wel beeld bijā, zo roepen we vervolgens naar elkaar. In het archief vinden we een āpassendeā foto. Passend?
Nee, zo bleek deze week in de edities Rivierenland en Achterhoek. In laatstgenoemde stond een verhaal over de vele ongelukken op de provinciale wegen in de Achterhoek. Een deskundige zegt daarin dat ā95 procent wordt veroorzaakt door menselijk handelenā. Omdat de bestuurder bijvoorbeeld wordt afgeleid door zijn telefoon, te hard rijdt of onder invloed is. De kop: āAchterhoek rijdt te hardā. We plaatsten daarbij een foto van een ongeluk dat vorig jaar gebeurde op de N816 bij Azewijn.
Daarom: rubriek over journalistieke keuzes van de redactie van De Gelderlander. Deze week: over het verkeerde gebruik van archieffoto's bij verhalen.
Een 42-jarige bestuurder uit Ulft kwam daarbij om het leven. Niet omdat hij te hard reed of onder invloed was, maar omdat hij onwel was geworden. Geen menselijk falen dus, maar lichamelijk. De foto was daarmee volkomen misplaatst. Zeker bij deze kop.
In Rivierenland brachten we een archieffoto van een echtpaar dat in de auto wordt geholpen door een vrijwilliger van het project Automobiel. Later bleek dat het echtpaar is overleden. De man in januari van dit jaar en de vrouw al in 2018.
In beide gevallen belden de nabestaanden de redactie om ons te wijzen op deze blunders. Hoe zij er aan toe waren, laat zich raden. We kunnen onszelf op geen enkele manier vrijpleiten. Aan archieffoto's met mensen kleeft altijd een risico. Vooral omdat ze overleden kunnen zijn. Zeker als de gefotografeerden wat ouder zijn en foto langer geleden is gemaakt. Met fotoās van dodelijke ongevallen, is het altijd op eieren lopen. De kans dat je ook daarmee achtergeblevenen kwetst, is groot. En natuurlijk moet de context van het artikel kloppen met de foto.
Weten we dat dan allemaal niet? Jawel, maar .... Niks maar. Er is geen excuus. We confronteerden nabestaanden opnieuw met hun toch al moeizaam slijtende verdriet. En hoewel we inmiddels maatregelen hebben genomen om herhaling te voorkomen, maken we dƔt niet meer ongedaan.
Jacqueline de Bekker is chef eindredactie en vormgeving. Zij schrijft over journalistieke keuzes. Vragen? J.dBekker@gelderlander.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Archeologen vinden unieke skeletten van 6000 jaar oud bij Angeren: āVermoedelijk van de eerste bewonersā
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: āMensen zijn geen productiemiddelenā
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Giro-peloton staat vandaag voor loodzware opgave met onder meer de beklimming van de Mortirolo
De renners in de Ronde van Italiƫ krijgen het een dag na de laatste rustdag meteen flink voor de kiezen. Maar liefst drie beklimmingen van de eerste categorie dienen bedwongen te worden in etappe zestien. Het peloton vertrekt om 11 uur vanuit Salo, de finish wordt rond 17.15 uur verwacht in Apricia. Uiteraard volgen we de etappe hier op de voet. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUM19
Jonger dan 21? Dan kom je er bij Danny's kroeg niet meer in: āKlaar met opgefokte tienersā
-
PREMIUM
Arnhem wil de lucht in, maar hoogbouw is andere koek: āDenk goed na over de impact voor de stadā
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUM1
Uitslag is duidelijk, Bruls mot blieve: āBeter dan alle andere burgemeesters die ik heb meegemaaktā
NIJMEGEN - Zelf twijfelt Hubert Bruls. Moet hij opgaan voor een derde termijn als burgemeester van Nijmegen? Burgers en politici zijn een stuk stelliger. De teneur: Bruls mot blieve.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTitus
Eelco .
wim
Joop