Waarom we nooit een fietshelm opzetten en waarom dat vreselijk dom is: ‘We denken dat ons niks gebeurt’

VideoVan alle fietsers die vorig jaar slachtoffer waren van een ongeluk, liep een vijfde hersenletsel op. Een belangrijk deel had voorkomen kunnen worden, als mensen een helm hadden gedragen. Maar dat gaan mensen niet doen.

55 reacties

 • Maurice Wijers

  7 dagen geleden
  Natuurlijk zijn de meeste slachtoffers ebikers. De meeste fietsers zijn ebikers. Dus als dat toeneemt neemt, neemt aantal slachtoffers ook toe. Wat een nutteloos nieuws. Kranten blazen de boel op. Veel ongelukken is een kwestie van mentaliteit van beide kanten. Onderzoeken zijn vaak te éénzijdig.
 • John Bluhmen

  1 maand geleden
  Massa's fietsen met megagrote koptelefoons! Dat is verboden. Handhaving nul. Waarom zou je een helm opzetten als de hersens toch niet werken?
 • TB Brevink

  1 maand geleden
  Ruud Berns. U haalt de financiële kant er bij, ik heb het puur over de risico-afweging. Ik betaal ook premie voor motorrijders terwijl ik zelf geen motor heb en dat is prima. Ik wil de mensen die graag motor rijden niet die vrijheid ontnemen ondanks dat het risico op een motor groter is. En verder: ja ze mogen de autogordel best een advies maken ik draag hem toch wel. En voor diegene die dat nu alleen doen als ze een politieauto zien verandert er niks.
 • Maarten Kuijpers

  1 maand geleden
  @Ruud Berns: Als jij denkt dat daardoor de premies hoger worden. 1 van de duurste kostenposten in de gezondheidszorg is overgewicht. Laat de overheid daar nu vrijwel niks aan doen. En overgewicht gaat alleen maar toenemen onder de mensen de aankomende 20 jaar. Dus deze dooddoener raakt kant noch wal.
 • Jan Koopman

  1 maand geleden
  Naast oncomfortabel geeft de helm ook veel windgeruis op m'n elektrische fiets, waardoor ik het verkeer om mij heen minder goed hoor. Ik ben pas echt bang als ik het verkeer om me heen niet goed waarneem. Want verkeer is echt heel gevaarlijk, en er zijn veel deelnemers die onvoldoende vaardig zijn en met te weinig aandacht aan het verkeer deelnemen. Ik geloof best dat er een leeftijd is dat ik een helm op doe (ik ben nu 61), maar misschien is het dan ook tijd om niet meer te fietsen.