Wat is een transvrouw? Dat leggen we uit

ColumnJacqueline de Bekker is chef eindredactie en vormgeving. Zij schrijft wekelijks over journalistieke keuzes, in de krantenrubriek Daarom. Deze week is deze rubriek eenmalig online gezet.

Jacqueline de Bekker, chef eindredactie en vormgeving bij De Gelderlander.
Volledig scherm
Jacqueline de Bekker, chef eindredactie en vormgeving bij De Gelderlander. © DG

Transgender, transseksueel, travestiet, transvrouw, shemale, homoseksueel. Alle woorden kwamen afgelopen week voorbij in onze kolommen én in de reacties op onze publicaties over de moord op een prostituee in Arnhem, vorige week.

Aanvankelijk hadden we het over een jonge vrouw die dood werd aangetroffen in een woning. Een dag later bracht de politie naar buiten dat het ging om een 32-jarige ‘transgender met vrouwelijke lichaamskenmerken’. Dat namen we zo over, want we willen onze lezers altijd zoveel mogelijk informeren. Daarin zijn we afhankelijk van de politie. Zelf komen we zelden op een plaats delict, laat staan dat we oog in oog komen met overleden of ernstig verwonde slachtoffers.

Vanaf het moment dat we de zinsnede ‘transgender met vrouwelijke lichaamskenmerken’ overnamen, werden we overladen met boze reacties. Een groep lezers vraagt zich af waarom we met de term transgender komen, ‘want de krant meldt toch ook nooit of het slachtoffer homoseksueel is?’

De vergelijking met homoseksualiteit gaat echter mank. Genderdysforie is geen geaardheid, eerder een medische term voor mensen die zich niet thuis voelen in het lichaam waarin ze zijn geboren. En we noemen iemands geaardheid echt wel als het relevant is voor het misdrijf of het verhaal.

Daarnaast kwam vanuit het netwerk van de transgenders veel kritiek omdat de krant volgens een woordvoerster totaal voorbijgaat aan iemands ware ik. ‘Jullie nemen niet de genderidentiteit als leidend maar de genitale kenmerken die iemand nog bezit’. Daarmee ontkennen we volgens haar nog steeds dat het om een vrouw gaat. Ook zouden we geen respect tonen voor iemands privacy. Een begrijpelijke reactie. Alleen schrijven we niet uitsluitend voor het netwerk van transgenders. We moeten een breed publiek uitleggen waar het om gaat. Wat is een transvrouw?

Bovendien is de kans groot dat de identiteit van het slachtoffer een rol speelt in het misdrijf. We namen de informatie van de politie dus niet over uit een zucht naar sensatie. Wel voor de relevantie én omdat de wereld nu eenmaal zo kleurrijk is.

Helaas is die wereld sinds vrijdag wel een tikje fletser.