Wat zijn uw ervaringen met Avatar?

VideoNIJMEGEN - Bij Avatar denken veel mensen aan de succesvolle science-fictionfilm met blauwe wezens van James Cameron uit 2009. Maar het is ook een van oorsprong Amerikaans training voor zelfontplooiing. En die ligt onder vuur in Nederland.

Quote

Die trainingen waren elke euro waard. Ik ben veel zelfverze­ker­der geworden

Loes Wijffels

Hoge gemeenteambtenaren hebben het gedachtegoed verspreid onder hun werknemers en ook op scholen zouden Avatar-technieken worden toegepast, meldden verschillende media.

Critici noemen Avatar een sektarische beweging. Oprichter Harry Palmer zou technieken uit de omstreden Scientology-beweging, waar hij ooit lid van was, hebben overgenomen: zo drijven volgelingen ziektes uit alsof het boze geesten zijn en worden ze onder psychische druk gezet om dure cursussen te volgen.

Compassie

Adriana Achterkamp (65) uit Steenderen heeft de trainingen gevolgd en deelt de kritiek niet. Integendeel. ,,Avatar betekent voor mij heel veel. Ik handel veel meer vanuit mijn gevoel. Niet vanuit wat anderen zouden willen of van je verwachten.’’ Als Avatar een sekte is, dan zijn voetbalclubs en Tupperwareparty's dat ook, vindt ze. ,,Avatar is een cursus zelfontwikkeling waarin je werkt aan persoonlijke verantwoordelijkheid, compassie en dienstbaarheid aan anderen.’’

Als je beter in je vel zit, dan heb je anderen meer te bieden en word je minder snel ziek. De wereld wordt er mooier van. Dat is de gedachte achter Avatar, zegt Loes Wijffels (57) uit Nijmegen. Ze heeft meer dan 13.000 euro uitgegeven aan trainingen. ,,En die waren elke euro waard. Ik ben veel zelfverzekerder geworden. Vroeger was ik verlegen en gestrest.’’ Bovendien kan ze de rest van haar leven voor een klein bedrag cursussen blijven volgen.

Volledig scherm
Logo Avatar-training © eigen foto

De Gelderlander is heel erg benieuwd naar uw ervaringen met Avatar, van mensen uit onze regio. Bent u superenthousiast nadat u de cursus heeft gevolgd? Of heeft u juist negatieve ervaringen? Bent u ooit door uw baas naar een Avatar-training gestuurd? Kent u leerkrachten in het onderwijs die deze technieken toepassen in de klas? We willen het graag van u weten. Mailt u naar n.opten@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
0-1
ChelseaCHE
away logo
home logo Lille OSCLIL
EINDE
1-1
Valencia CFVAL
away logo