Volledig scherm
Een zeer uitdagende vrije impressie van de Grebbedijk bij Wageningen. Met links de stadsgracht, daarnaast de Grebbedijk met schuifdijk, de jachthaven die in de uiterwaard is komen te liggen en helemaal rechts de Rijn. © BNA

Waterschap Vallei en Veluwe: ideëen voor cruciale Grebbedijk welkom

WAGENINGEN -Waterschap Vallei en Veluwe houdt zaterdag, van 11.00 tot 15.00 uur, de Dag van de Grebbedijk.

De speciale dag biedt bezoekersinformatie, vermaak en de mogelijkheid om ideeën aan te dragen voor de versterking van de cruciale dijk.

Slot op de deur
De Grebbedijk fungeert als het slot op de deur voor zeker 250.000 inwoners van de laaggelegen Gelderse en Utrechtse Vallei. Als de ruim 5 kilometer lange dijk, die de Wageningse Berg met de Grebbeberg verbindt, het zou begeven, loopt de Vallei tot aan het Veluwemeer vol. Naast het menselijk leed zou ook de economische schade groot zijn: tientallen miljarden euro's.

Nooit bezwijken
Er is het waterschap Vallei & Veluwe, en ook de 'BV Nederland', veel aan gelegen om de dijk zo sterk mogelijk te maken. De dijk mag nooit bezwijken, zoals in 1855 voor de laatste keer gebeurde. In 1995 was het spannend toen sommige inwoners van de Vallei hun huisraad voor de veiligheid al naar zolder hadden gebracht.

Onderzoek
Hoe de dijk wordt opgewaardeerd, wordt tot 2020 op alle mogelijke manieren onderzocht. Ideeën, mits ze bijdragen aan de gewenste veiligheid, zijn in dit prille stadium welkom op de Grebbedijk welkom.

Voor een uitgebreidverhaal zie de Gelderlandervan vrijdag 14 oktober, editie Vallei. Of kijk in onze e-paper.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.