Volledig scherm
PREMIUM
© Anne Luchies

We hebben een nieuwe vijand: niet hoog water, maar de droogte

Eeuwenlang maakten we ons in Nederland druk over het gevaar van overstromingen. Maar nu lijkt niet het water maar juist het ontbreken ervan onze vijand.

Het was een ludiek idee op de redactie van De Gelderlander. Kun je met deze lage waterstanden naar de overkant van de IJssel lopen? Journalist Kay Scholten, 1,95 meter lang: ,,De waterstand was 1,63 meter boven NAP. Dan denk je, dat is haalbaar.” De overkant haalde Scholten nooit. Sterker nog. Hij ging niet eens het water in. Zijn collega die hem zou begeleiden blies in de omgeving van Baak nog wel een rubber opblaaskano op, maar toen de peddel van 2,5 meter helemaal onderging, besloten ze de poging niet te wagen. ,,Veel te diep en je moet wel vastzitten aan een anker anders drijf je honderden meters weg. De stroming is veel te sterk. Het was een leuk idee maar er kwam niks van terecht.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.