Volledig scherm
Het huis van vermoorde Wageningse staat nog altijd leeg. © DG

Weer eis van achttien jaar in Wageningse gifmoord

ARNHEM/ WAGENINGEN - Bij het gerechtshof in Arnhem is woensdag opnieuw een gevangenisstraf van achttien jaar geëist tegen de 58-jarige Nasr S. Hij zou zijn ex-echtgenote, de Wageningse boekenverkoper Marian Heij, stelselmatig hebben vergiftigd, waarna zij kwam te overlijden.

Maandenlang zou S. azide, een zeer giftige stof die onder meer wordt gebruikt om ratten te doden, in het eten en drinken van Heij hebben verwerkt. Uiteindelijk stierf de vrouw op 13 mei 2012 in het Nijmeegse Radboud Ziekenhuis als gevolg van verstikking.

Veroordeling
In 2013 veroordeelde de rechtbank in Arnhem S. ook al tot een gevangenisstraf van achttien jaar. De man heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met het overlijden van Heij. Dat het hoger beroep zo lang op zich liet wachten, komt doordat S. de afgelopen jaren voortdurend van advocaat wisselde.

Eigen verdediging
Het Hof besloot uiteindelijk de Arnhemse strafpleiter Johan Schouten aan de man toe te wijzen, maar daar maakte de verdachte in de zittingszaal geen gebruik van. S. voerde zelf zijn verdediging: „Ik ben onschuldig, waarom heb ik dan een advocaat nodig? De advocaten die mij eerder hebben bijgestaan, hebben toch niets geholpen.”

Twijfels
S. twijfelde aan een rapportage van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), waaruit blijkt dat Heij is overleden als gevolg van vergiftiging. Hij eiste een contra-expertise. Het nieuwe rapport bevestigde echter de conclusies van het NFI, zo bleek gisteren.

Dubbelleven
Volgens de advocaat-generaal, aanklager in hoger beroep, leidde S. een dubbelleven en manipuleerde hij tal van vrouwen met leugens en bedrog. Zo zou hij het vergif hebben verkregen van een kennis die als laborante in het Radboud Ziekenhuis werkte. De man vertelde haar dat hij de azide nodig had ‘om een muizenplaag op een boomgaard in Marokko tegen te gaan’.

Marokko
Ook zou S. volgens de aanklager plannen hebben om na de dood van zijn vrouw met 150.000 euro aan contanten naar Marokko te vliegen: „Er is hier sprake van een gruwelijke moord, die de verdachte puur en alleen heeft gepleegd om er zelf beter van te worden.”

Het Hof doet dinsdag 2 november uitspraak.

Volledig scherm
Marian Heij. © Cord Otting