Volledig scherm
De bewuste uitzending van het BNN-programma #BOOS is een grote hit op Youtube. © YouTube

'Weggepeste' serveerster Happy Italy neemt ontslag na opnieuw vervelende dienst

ARNHEM - Simone van ’t Hoog (23), serveerster bij restaurant Happy Italy in Arnhem, heeft vrijdagavond ontslag genomen nadat ze van haar manager 'niet meer aan de tafels in het restaurant' mocht verschijnen. Aanleiding was haar deelname aan het BNN-programma #BOOS, waarin ze samen met collega Laura Boesveld (24) na elf maanden werken fooi eiste van haar werkgever.

In die elf maanden hadden de twee vrouwen nog geen cent fooi ontvangen en daarom gingen ze met BNN-presentator Tim Hofman en een cameraploeg verhaal halen in Arnhem. Maar na de opnames zijn de serveersters bijna niet meer ingeroosterd en kregen ze de vervelendste klusjes toebedeeld, vertelden ze eerder.

„Zo werden we ineens ingeroosterd als bladenloper. Je sjouwt dan heel de dienst met dienbladen. Erg zwaar werk”, zei Van 't Hoog eerder.

Uitzending ruim 1,1 miljoen keer bekeken
De aflevering van het BNN-programma werd ruim een week geleden opgenomen en verscheen donderdagavond op YouTube. Het filmpje is inmiddels een grote hit en is alleen al op online platform Dumpert ruim 1,1 miljoen keer bekeken.

Commotie
„Ik heb vrijdagavond gewoon gewerkt, ook na alle commotie na een video op Dumpert en een artikel in De Gelderlander”, vertelt Van 't Hoog. „Voor aanvang van de dienst riep de manager iedereen bij elkaar en gaf hij aan dat hij het incident achter zich wilde laten en op de oude voet verder wilde gaan.”

Ontslag
Maar volgens Van 't Hoog bleek dat toch niet helemaal het geval. „Weer kreeg ik alle vervelende klusjes, vooral als bladenloper. Toen ik de manager erop aansprak zei hij dat ik na de publicatie in De Gelderlander voorlopig niet meer aan de tafels hoefde te verschijnen. Toen heb ik ontslag genomen. Voor zo'n bedrijf wil ik niet werken.”

Steun
Vervelend vind ze het niet. „Ik ben geschrokken van het bereik van zo'n video op YouTube, maar het heeft me ook duidelijk gemaakt dat ik hier niet wilde blijven werken. Bovendien werk ik al drie dagen in de week in het onderwijs, dus ik kan het wel missen. Ik ben er wel blij mee.”

'Lood in mijn schoenen
Dat geldt niet voor Boesveld. Ze geeft aan geen tweede baan te hebben en daarom veel waarde te hechten aan haar contract met Happy Italy.

„Ik word alleen bijna niet meer ingepland, dus ik heb sinds de uitzending nog niet gewerkt. Ik ben dinsdag aan de beurt en ga er met lood in mijn schoenen heen. Het voelt echt alsof ik weggepest wordt. Maar ik wil laten zien dat ik gewoon mijn werk kan doen, dus ik zal er dinsdag zijn en ik hoop dat het meevalt.”

Steun
Fijn aan alle commotie vinden ze de steun die ze krijgen. „We hebben heel veel berichtjes gekregen, ook van wildvreemden. Ook werden we aangesproken op straat. We kregen veel steun, erg fijn”, zegt Van ;t Hoog.

„Op de Facebookpagina van het filiaal zijn nu allemaal recensies geplaatst waarin staat dat gasten zich herkennen in onze klachten”, vult Boesveld aan. „We voelen ons gesteund door de gasten en hebben zelfs al baantjes aangeboden gekregen. Dat doet ons goed.”

Fooi
Hun fooi hadden ze, mede dankzij de tussenkomst van BNN, inmiddels wel binnen. Laura ontving een dag na het programma 75,50 euro. Simone kreeg voor bijna 700 uur werken zo’n 100 euro fooi.

De Arnhemse vestiging van Happy Italy wilde zaterdagmiddag niet reageren en verwees door naar het hoofdkantoor Happy Management BV. Het hoofdkantoor was onbereikbaar.