Volledig scherm

Werkstraf voor mishandelen oud-voorzitter Germania

GROESBEEK - Een 23-jarige inwoner van Groesbeek is donderdagochtend veroordeeld tot 70 uur werkstraf voor het mishandelen van oud-voorzitter Willie Verbeet van de Groesbeekse voetbalclub Germania. Tijdens een feestavond in januari kwam het in de bestuurskamer van Germania tot een handgemeen tussen beide mannen, die beiden gedronken hadden.

Dat gebeurde nadat Verbeet de Groesbeker al scheldend verweet de gezellige feestavond te verpesten.

Mishandeling
Even daarvoor had de oud-voorzitter en tevens hoofdsponsor de verdachte al in de kantine aangesproken. Toen hij dat opnieuw deed in de bestuurskamer escaleerde ruzie zodanig dat het bestuurslid tegen een muur ten val kwam. Desondanks ging de verdachte door met schoppen. Verbeet liep door de mishandeling een gescheurde pees in zijn linkerarm op. Hij kon wekenlang niet werken en is nog steeds niet volledig genezen.

Bewust
De politierechter acht bewezen dat de verdachte het bestuurslid bewust zwaar lichamelijke letsel wilde toebrengen. Toch besloot de rechter de 23-jarige Groesbeker geen celstraf opleggen. De man kreeg 140 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De officier eiste 100 uur werkstraf en nog eens een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur.

Terroriseren
Bij het wijzen van zijn vonnis hield de rechter sterk rekening met de persoonlijke omstandigheden van de jonge Groesbeker. Die stond onder zware druk en had die avond juist de luwte van de bestuurskamer opgezocht.De verdachte zat daar zwaar geëmotioneerd, nadat hij in de kantine een man tegen het lijf was gelopen die hem al twee jaar zou 'terroriseren'.

Verdedigen
De jongeman voelde zich gekrenkt toen de oud-voorzitter de bestuurskamer binnenkwam en hem verbaal aanviel. Verbeet had hem moeten steunen en zijn belager van de feestavond moeten wegsturen, zo vond de verdachte. Volgens de verdachte werd hij als eerste geslagen. Hij had zich slechts willen verdedigen.