Volledig scherm

Werkstraf voor zwartmaken burgemeester Ede via Facebook

ARNHEM/EDE-Een 51-jarige man die op Sint Maarten woont heeft een werkstraf van 40 uur gekregen, omdat hij burgemeester Cees van der Knaap van Ede zwart maakte op Facebook.

Dat gebeurde in de discussie over de komst van een asielzoekerscentrum in Ede. De man, die in Barneveld is geboren, betichtte Van der Knaap van leugenachtigheid en vriendjespolitiek.

Smaad
'Meneer de Schandknaap heeft in 2007 uit de regering moeten stappen nadat hij niet één, niet twee, maar twintig keer op een leugen gericht aan de Tweede Kamer is betrapt' schreef de man onder meer.Volgens de officier van justitie is er sprake van smaad. Ze zegt dat het goed is dat mensen een mening hebben over de komst van een azc, „maar niet dat daar op deze wijze uiting aan geven wordt. Het leidt tot verharding in de maatschappij die we niet moeten willen."

Werkstraf
Ze eiste 60 uur werkstraf, waarvan 20 voorwaardelijk. „Omdat de man eerlijk heeft bekend, de tekst van Facebook heeft gehaald, spijt heeft betuigd en geen strafblad heeft." De politierechter volgt die redenering en legde de geëiste straf op.