Volledig scherm
© Raphaël Drent

Wie helpt Jarno uit Opheusden aan een goede school?

OPHEUSDEN - Marga van de Vendel uit Opheusdense is machteloosnu het maar niet lukt om haar zoon Jarno, die autisme heeft, een school en een toekomstperspectief te geven.Hij krijgt niet de hulp die hij nodig heeft om geschikt onderwijs en uiteindelijk een baan te vinden.

Nadat ze ontdekte dat Jarno autisme en dyslexie heeft, heeft ze alles gedaan om hem te begrijpen en zo goed mogelijk te begeleiden. „Elke cursus, elk therapietje heb ik gedaan."

Begeleiding
Als het op school niet goed ging, ging ze het gesprek aan. Op de middelbare school ging het mis, toen hijdepressief werd. Moeder Marga aarzelde niet en haalde hem van school. Op het speciaal onderwijs, Mariëndael in Arnhem, bloeide hij op. Hij haalde er zijn mavo-diploma en deed er loopbaanoriëntatie om te kijken wat hij wil en kan. Iets met groen werd het. Maar scholen die daarin gespecialiseerd zijn en begeleiding kunnen geven aan jongeren als Jarno zijn niet dik gezaaid.

Verwijzers
Uiteindelijk vonden ze het Rea College in Groesbeek,dat re-integratietrajecten doet. Daarkunnen ouders zich niet zelf aanmelden: dat moet via verwijzers als de gemeente lopen. Marga wijt de problemen aan de hulporganisaties. „Die doen niet wat je ervan mag verwachten. Als eerste het Kernpunt, dat namens de gemeente hulpvragen behandelt. De eerste medewerker kwam vorig jaar, sprak met ons en we hoorden er nooit meer wat van. De tweede kwam, wist niet dat de eerste was geweest, sprak met ons en ook daar hoorden we niets meer van. De derde die kwam wist niet dat er al twee voor hem waren geweest en we konden alles opnieuw vertellen en in gang zetten."

Toekomst
Ook het UWV deed niks, volgens Marga. „Niemand van het UWV sprak met ons over de school, ze lieten ons alleen weten dat ze de reiskosten niet gingen vergoeden. En ze zijn ook onze papieren kwijtgeraakt." Het enige wat wel gelukt is, is dat Jarno met behoud van uitkering mag blijven werken bij een boer in de buurt. Een geweldige man, daar zijn ze het beiden over eens, maar ze hadden graag meer toekomstperspectief gezien. „Jarnois zo'n lieve gozer, betrouwbaar. Hij verdient veel meer."

Afspraak
De gemeente Neder-Betuwe zegt niet in te gaan op individuele gevallen, maar wel binnenkort een afspraak met haar te hebben 'om de ontstane situatie nog eens goed door te spreken'. „Er zijn situaties waarin wij later merken dat de dienstverlening niet de kwaliteit had die wij zelf nastreven", zegt een woordvoerder. „In die gevallen vinden wij het belangrijk om met betrokkenen nogmaals de situatie en onze ondersteuning te bespreken. Want als gemeente, als Kernpunt, leren wij graag en verbeteren zo nodig onze dienstverlening."