Potest op het Museumplein tegen de coronamaatregelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Potest op het Museumplein tegen de coronamaatregelen. © ANP

Wie zijn toch die wappies?: ‘Iedereen heeft een complotdenker in zich’

Complotdenkers sporen niet. Viruswappies zijn gek. We zijn geneigd andersdenkenden al snel zo weg te zetten. Maar dat klopt niet, zegt filosoof Harmen Ghijsen. Er zijn tal van redenen waarom iemand zich verdiept in andere waarheden. ,,Het merendeel zijn mensen zoals jij en ik.”

9 reacties

 • Tonny Stuijvenberg

  2 jaar geleden
  Karma.............meer zeg ik niet. Denk hier maar allemaal over na
 • Tijl Jacobs

  2 jaar geleden
  "Ik hoop op een toekomst waarin ruimte is voor ieders waarheid." Sorry maar met soort uitspraken ga je toch gauw voorbij aan de werkelijkheid
 • Maurits Stoetzer

  2 jaar geleden
  Als wetenschap een mening wordt krijgen deze mensen aandacht. Ga voor de grap eens 'Behind the curve' kijken op Netflix. Gaat over 'flat earthers' mensen die overtuigd zijn dat de aarde plat is. Vervolgens kunnen ze het op een congres niet eens worden hoe dat dan werkt. Op het einde wordt ook duidelijk dat er simpelweg mensen geld verdienen aan die waanzin door de clickbaits op oa YouTube.
 • Gert Staal

  2 jaar geleden
  Toevallig ken ik enkele zgn. Viruswaarheidaanhangers. Het gekke is, dat ze beiden grote angsthazen zijn voor het virus. Maar ze zoeken als groep steun bij elkaar om elkaar te overtuigen dat het covid-19 onzin is. Tegen beter weten in. Hebben psychologen dat gedrag al onderzocht.
 • Willy Boshart

  2 jaar geleden
  Als je een andere mening hebt dan die van gevestigde orde dan ben je al snel een complotdenkende wappie hè.