Volledig scherm
Hennep. © ANP

Wietbende benaderde Syrisch asielgezin in Winterswijk

WINTERSWIJK - Een Syrisch vluchtelingenechtpaar is in het asielzoekerscentrum in Winterswijk benaderd door twee mannen met de vraag om in hun toekomstige huis een wietplantage te bouwen. Dat zegt de Vordense advocaat Edwin Sandberg.

Sandberg, die dinsdag zijn verhaal vertelde in de Volkskrant, verdedigde de Syriër in juli voor de rechtbank in Zutphen.

Het Syrische echtpaar had een huis in Lochem toegewezen gekregen en daar wietplanten gekweekt: bij een inval vond de politie 256 planten.

Verblijfsstatus
De twee mannen die het echtpaar al in het azc hadden benaderd waren volgens Sandberg een Chinese restauranthouder en een Marokkaanse man. Het duo kooshet Syrische echtpaar bewust uit, alsof ze wisten dat er snel een verblijfsstatus en een huis zou volgen, denkt Sandberg.

Geweld
Volgens de Vordense advocaat had de restauranthouder het echtpaar in het azc al geld toegestoken. „De restauranthouder had vriendelijk 1.000 euro geleend. Een paar maanden later kregen ze een huis en moest dat geld ineens met spoed worden terugbetaald. Die twee wisten natuurlijk wel een manier: als het echtpaar een wietplantage zou toelaten in huis, zouden ze per maand 500 euro krijgen. Daarbij werd met geweld gedreigd als ze niet zouden instemmen."

Werkstraf
De Syrische man kreeg een werkstraf van 100 uur, waarvan 50 voorwaardelijk. De vrouw werd niet vervolgd.