Volledig scherm
© Lars Smook

Wietcriminelen moeten 1,24 miljoen terugbetalen

UTRECHT/ VEENENDAAL - Vijf mannen die afgelopen voorjaar zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij wietplantages in onder meer Veenendaal en Hilversum, moeten 1,24 miljoen euro terugbetalen aan de Staat. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland dinsdag bepaald.

De mannen zouden de winst hebben gemaakt met in totaal zes wietkwekerijen. Volgens de rechtbank hebben zij geoogst tot februari 2015, toen de kwekerijen werden ontdekt en ontmanteld.

Leider
De leider van de wietbende is volgens de rechtbank een 47-jarige man uit Utrecht. Hij zou het meeste hebben verdiend enmoet het leeuwendeel van het bedrag terugbetalen, namelijk ruim 1,08 miljoen euro. De andere vier mannen draaien op voor de rest van het bedrag.

Cel
Dat is fors lager dan geëist door het Openbaar Ministerie (OM). Datwilde in totaal 4,3 miljoen hebben van de vijf mannen.De hoofdverdachten in deze zaak werden veroordeeld tot3,5 jaar cel voor de langdurige teelt van wiet.

Bekendheid
De zaak rond de vijf kreeg kreeg bekendheid, omdat het geld dat met de illegale teelt verdiend zou zijn, werd witgewassen door voormalig VVD-politica Kathalijne de Kruif in de gemeente Stichtse Vecht. Zij kreeg daarvoor een werkstraf.