Volledig scherm
© ANP

Wijn uit Lochem wordt Europees beschermd tegen namaak

LOCHEM - Oolde-wijn uit de gemeente Lochem wordt Europees beschermd. De wijn wordt opgenomen in een Europees register dat streekproducten beschermt tegen namaak.

Wijn uit Nederlands en Belgisch Limburg heeft deze zogeheten beschermde oorsprongsbenaming (BOB) al. Wijnmakers uit de Maasvallei mogen dit predicaat op hun labels zetten. Producten met dit keurmerk moeten in een bepaalde streek zijn gemaakt volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.

Op de Europese BOB-lijst staan talloze producten, waaronder feta, gorgonzola en parmaham. Uit Nederland staan vooral kazen in het register, zoals kanterkaas, Boeren-Leidse met sleutels, Noord-Hollandse Gouda en Noord-Hollandse Edammer. Ook het aardappelras Opperdoezer Ronde staat op de lijst.

Nederland had voor de Oolde-wijn een aanvraag ingediend en die voldeed volgens de Europese Commissie aan alle voorwaarden. De bescherming treedt eind deze maand in werking.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.