Volledig scherm
De steengroeve in Winterswijk van boven gezien. © Sabelco NV

Winterswijkse steengroeve in 2017 weer open

WINTERSWIJK - De steengroeve in Winterswijk kan volgend jaar weer voor verschillende activiteiten gebruikt worden. De openstelling geldt voor het steengroevetheater en het geologisch en paleontologisch onderzoek en veldwerk door universiteiten en de afdeling Winterswijk van de Nederlandse Geologische Vereniging.

Tegelijkertijd wordt er door eigenaar Sibelco nagedacht over de vorming van een permanent amfitheater aan de zuidkant van de groeve. „Dat is nog een wens”, vertelt Piet Jaspers van Sibelco, het internationaal opererende bedrijf dat eigenaar is van de groeve in Winterswijk.

Sluiting
Dit voorjaar maakte Sibelco bekend dat, met uitzondering van het theater, alle activiteiten in de groeve worden geschrapt. Het bedrijf wilde duidelijkheid hebben over de veiligheidsrisico's van publieksactiviteiten. De sluiting gold voor alle groeves wereldwijd, niet alleen Winterswijk.

Proefevenementen
Op basis van een al eerder in Winterswijk gemaakte risico-inventarisatie zijn in een Limburgse groeve enkele proefevenementen georganiseerd. Dat leverde opnieuw enkele verbeteringen op, die ook deze zomer al meteen zijn toegepast. De nieuwe openstelling geldt nog niet voor groepen met 'algemene bezoekers'.

De afdeling Winterswijk van de Nederlandse Geologische Vereniging organiseerde in de zomermaanden de toegang op enkele zaterdagen.

Lees het complete verhaal over de steengroeve in Winterswijk in De Gelderlander van vrijdag 14 oktober, editie Achterhoek, of bekijk de e-paper.